Gabriel Zetea (PSD), despre comasarea alegerilor: Este un subiect pe care PNL l-a pus pe tapet, în discuțiile din spațiul public, în cadrul coaliției, încă de anul trecut

Publicat: 12 02. 2024, 21:43
Foto: Facebook @ Gabriel Valer Zetea

Deputatul PSD, Gabriel Zetea, a fost invitat în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, unde a vorbit despre comasarea alegerilor.

„Cu lucrul acesta, Partidul Social Democrat din capul locului nu a fost de acord”

Zetea spune că subiectul comasării alegerilor a fost adus în discuție, în cadrul coaliției, dar și în spațiul public de către PNL, încă de anul trecut și că ar trebui să se ajungă la un consens cât mai repede.

“Comasarea alegerilor este un subiect pe care Partidul Național Liberal l-a pus pe tapet, în discuțiile din spațiul public, în cadrul coaliției, încă de anul trecut. Am discutat ba de alegerile prezidențiale, care să fie comasate cu parlamentarele, apoi parlamentare cu locale, acum locale cu europarlamentare. În funcție, cred, de sondajele de opinie pe care le au, tot schimbă propunerea asta pe care o au pentru coaliție. Partidul Social Democrat a zis în felul felul următor: Suntem parteneri corecți, suntem onești în coaliție, până la urmă, dacă partenerul nostru își dorește acest lucru, putem să stăm, să discutăm, nu cu argumentele pe care le are PNL-ul pe masă, că argumentele astea de tip financiar nu țin, nu sunt corecte, nu țin de democrație. Astea sunt argumente de tip sovietic, ‘domnule, costă mult democrația’. Da, costă democrația și nici Curtea Constituțională nu e de acord cu argumentele astea financiare, dar în momentul în care considerăm oportun să facem acest pas împreună, atunci trebuie să stabilim calendarul pe întreg anul. Nu că ne trezim acum că sigur își dorește PNL-ul, că le convine electoral, să-și creeze un avantaj electoral, acum, în iunie un lucru, iar în iarnă, în momentul în care vor veni alegerile parlamentare, atunci vor vrea separat, împreună. Nimeni nu știe.

Haideți să stabilim de la început, pentru că nici nu-i normală discuția asta, acum, cu câteva luni de zile înainte de europarlamentare, încă noi să discutăm despre felul în care facem alegeri, calendarul electoral. Cu lucrul acesta, Partidul Social Democrat din capul locului nu a fost de acord. Am spus că este mult prea târziu. Mai mult, dacă în această săptămână nu se va ajunge la un consens, eu, personal, eu țin foarte mult și la procedurile parlamentare, și la dreptul opoziției de a se exprima, în momentul în care facem acest lucru, de săptămâna viitoare încolo, cred că este prea târziu, pentru că nu o să mai aibă timp de termeni de contestații la Curtea Constituțională și e nevoie de aceste lucruri pentru că toată lumea trebuie să știe că s-a făcut un lucru corect și legal”.

Ce ar trebui să facă PNL-ul

Zetea a spus ce ar trebui să facă PNL-ul în acest caz.

“Să negocieze cu PSD, dar, în același timp, să terminăm mai repede discuțiile astea pentru a nu încălca termenele constituționale de adoptare a legilor. Pentru că e nevoie de lege de modificare a Codului Administrativ – modificare în Parlament, e nevoie de Hotărâre de Guvern, apoi un timp dat partidelor din opoziție care și-au exprimat deja public intenția asta de a contesta la Curtea Constituțională. Acolo e nevoie de timp pentru ca judecătorii Curții Constituționale să poată să verifice constituționalitatea, să dea un răspuns. Adică nu putem să facem lucrurile astea chiar așa pe repede înainte pentru că, totuși, e vorba de alegeri”.