Gabriel Leş, detalii despre relaţia cu controversata companie Damen: „M-am întâlnit o singură dată într-o conjuctură oficială”. Sunt favorizaţi olandezii în procedura de achiziţie a corvetelor? (VIDEO)

Gabriel Leş, detalii despre relaţia cu controversata companie Damen: M-am întâlnit o singură dată într-o conjuctură oficială. Sunt favorizaţi olandezii în procedura de achiziţie a corvetelor? (VIDEO)

Invitat în cadrul emisiunii „Dosar de Politician”, de pe B1TV, ministrul Apărării a făcut mai multe precizări despre relaţia cu controversata companie olandeză Damen care este văzută drept cea în favoarea căreia se fac jocurile pentru câştigarea contractului de 1,6 miliarde de euro de achiziţionare a corvetelor.

Gabriel Leş a precizat că s-a întâlnit o singură dată cu oficiali de la Damen pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Apărării în 2016 şi când a discutat exact despre programul de înzestrare.

„Cu cei de la Damen m-am întâlnit o singură dată într-o conjuctură oficială la departamentul pentru armamente. Mi-au prezentat o posibilă colaborare pe corvete, pe următorul program pe care urma să îl avem pentru că eu de fiecare dată ca secretar de stat când am lucrat pe programe de înzestrare în perspectiva celor 2% am stat şi am vorbit deschis: astea sunt necesităţile pe care Ministerul Apărării le are şi am stat şi le-am prezentat industriei de apărare să poată fi pregătită să ofere MApN ce are nevoie”, a precizat ministrul Apărării.

Gabriel Leş a precizat că decizia hotărârii de guvern din 2016 a fost luată „pe considerentul în care era singurul care avea integrat în industria naţională de apărare şi construia acea capabilitate aici la noi”. După ce Silviu Mănăstire i-a atras atenţia că şi adversarii Damen pentru corvete, Fincantieri din Italia și Naval Grup din Franța, au această capacitate de a construi în România, Leş a precizat că a fost decizia beneficiarului care a cerut această capabilitate, dar, ulterior, tot Ministerul Apărării după ce am plecat de acolo a luat decizia să se meargă pe dialog competitiv.

Cât despre faptul că la doar câteva luni după ce au preluat managementul șantierului naval de la Mangalia, olandezii de la grupul Damen au numit la conducere două nume cu greutate din serviciile de informații românești, Gabriel Leş a arătat că nu este interesat de aceste persoane.

„Nu mă interesează. Sunt operatori economici care au avut dreptul să participe la o licitaţie scoasă de o instituţie publică din România şi care vor trebui să dea un produs la un moment dat dacă se califică. Pe mine mă interesează dacă acel produs respectă cerinţele operaţionale, să fie integrat în industria noastre de apărare”, a precizat ministrul Apărării.

Leş a dat asigurări că licitaţia se va desfăşura corect fără ca vreunul dintre concurenţi să fie avantajat sau dezavantajat.

„Nu am nicio problemă cu niciunul dintre ofertanţi. Sunt operatori economice care au respectat toate cerinţele legale să participe la această licitaţie. Pe mine mă interesează ca în timpul pe care l-au scris în ofertă şi la cerinţele operaţionale pe care le-am cerut să ne dea acest produs”, a precizat Gabriel Leş.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Reamintim că, în ciuda faptului că Ministerul Apărării a deschis, în sfârşit, plicurile cu ofertele celor trei concurenţi pentru contractul uriaş de 1,6 miliarde de euro privind construcţia de corvete şi modernizarea fregatelor, nicio decizie nu a fost anunţată.

Mizele acestei licitaţii sunt extrem de ridicate pentru el concurând trei firme importante Damen (Olanda), Fincantieri (Italia) și Naval Grup (Franța).

Surse citate de Newsweek susţin că Liviu Dragnea manifestă un interes ridicat pentru această licitaţie, iar în mai multe instituţii ale statului se duce un lobby pentru compania olandeză.

Damen este reprezentată de Gheorghe Mușat, fost securist şi turnător la Securitate conform Newsweek, şi un personaj cu legături cu apropriaţii lui Dragnea.

Compania olandeză se află abia pe locul al doilea privind valoarea ofertelor făcute după deschiderea plicurilor cu ofertele financiare ale celor trei companii de către comisia de licitaţii din cadrul Ministerului Apărării.

Astfel, ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen – 1,255 miliarde de euro și Naval Grup – 1,2 miliarde de euro.

În acest context, amintim că Damen este implicată într-un uriaş scandal de corupţie după ce a făcut afaceri în mai multe state cu intermediari controversaţi care acum sunt acuzaţi de dare de mită.

Aceste informaţii apar într-un studiu NRC şi al grupului de jurnalişti de investigaţii „Lighthouse Reports” privind activitatea Damen. Acestea vizează utilizarea intermediarilor şi plăţile efectuate în Sierra Leone, Ghana, Togo, Libia, Brazilia şi Chile.

Într-un răspuns privind investigaţia, Procuratura arată că Damen este suspectă că „activ, prin intermediari, a dat mită către oficiali din mai multe Guverne străine pentru a obţine diverse decizii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`