Gabriel Biriș vede un deficit chiar și de 15% la anul: Începem să ne îndoim de actul de guvernare. Deficitul crește, plus zeci de miliarde pentru pensii, creșteri de salarii… Nu știu cât mai putem duce (VIDEO)

Gabriel Biriș vede un deficit chiar și de 15% la anul: Începem să ne îndoim de actul de guvernare. Deficitul crește, plus zeci de miliarde pentru pensii, creșteri de salarii... Nu știu cât mai putem duce (VIDEO)
Foto: Gabriel Biriș / Facebook

Consultantul fiscal Gabriel Biriș s-a arătat exasperat de modificările fiscale pe care le tot face Guvernul, fără consultarea mediului de afaceri și fără a avea o logică în scăderea efectivă a deficitului bugetar. În opinia sa, antreprenorii nu vor mai putea s-o ducă mult așa, iar deficitul tot mare va fi – 8% anticipează el – la finele anului. Biriș a participat la o discuție pe subiect la Ministerul Finanțelor, dar nu e deloc optimist asupra rezultatelor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Eli Roman pe B1 TV.

Biriș: Măsurile Guvernului nu scad deficitul, dar fac rău antreprenorilor

„În ce privește deficitul, să știți că nu e nicio surpriză pentru noi. La anul deficitul va crește semnficiativ, așa cum ne-a informat ieri dl ministru, că trebuie să adăugați încă cel puțin 33 de miliarde la pensii, plus creșterile de salarii la bugetari, plus nevoile de cofinanțare. Nu știu cum o s-o scoatem…

În al doilea rând, într-adevăr, ieri am avut o discuție. Aș vrea să cred și cred că cu toții vrem să credem că a fost una constructivă, însă ne păstrăm anumite rezerve în ce privește acest deziderat. De ce? Pentru că în urmă cu cinci – șase săptămâni am avut o altă discuție în care dl ministru a promis că se va consulta și între timp a apărut e-TVA, care ați văzut că a dus la protestele contabililor, care pur și simplu nu mai pot”, a declarat Gabriel Biriș.

El a explicat apoi că măsurile precum e-TVA și e-Factura pun costuri suplimentare pe contribuabili.

Biriș a mai spus că a propus ministrului Boloș și șefei ANAF să facă un studiu detaliat în privința evaziunii, să vedem „din ce zone se fură și care sunt măsurile”.

„Niciuna din măsurile pe care le-a promovat dl ministru, e-TVA, e-Factura și toate celelalte nu adresează acest tip de fraudă” carusel, a mai acuzat Biriș.

Biriș vede un deficit de 15% în 2025

„Începem să ne îndoim de actul de guvernare. Adică, ce se întâmplă la Finanțe? Ne pune costuri fără să știm de ce și când întrebăm ce urmărește, ne spune senin că fraudă carusel… Genul acesta de întâlniri ne afectează profund. (…) Nu știu cât mai putem duce”, a continuat consultantul fiscal.

Gabriel Biriș a ironizat apoi promisiunile guvernanților că nu vor crește de la anul taxele și impozitele: „Da, nu creștem taxe, nu creștem impozite, cum n-a crescut nici prețul benzinei și motorinei de la 1 iulie… Astea sunt declarații cu fața la tribună, urmează alegerile… Indiferent ce spun dl premier și dl ministru, problema e uriașă, un deficit care va depăși 8% la finalul anului și, dacă nu se întâmplă nimic, ne va aduce undeva la 15% la anul”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)
20:19 - A început „mica recalculare”. Marius Budăi a anunțat ce adeverinţe se iau în calcul. Ce detaliu important mai trebuie să știe pensionarii
20:07 - De unde a luat naștere expresia „ai carte, ai parte”? Foarte puțini români o folosesc în mod corect