Gabriel Biriș: „Probabil un deficit de 12% la anul o să fie optimist” / „Problema este uriașă și a fost generată de actuala guvernare” (VIDEO)

Gabriel Biriș: Probabil un deficit de 12% la anul o să fie optimist / Problema este uriașă și a fost generată de actuala guvernare (VIDEO)
Foto: Gabriel Biriș / Facebook

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate, a tras un semnal de alarmă cu privire la situația economică, într-o intervenție pentru B1 TV. Acesta a avertizat că dacă ratingul de țară va scădea, statul va fi imposibil să se finanțeze penru plata pensiilor și salariilor:

“Doamne, ferește să scadă raitingul de țară! Deocamdată a scăzut doar perspectiva ratingului de țară, dar va urma probabil. Atunci, chiar vom avea o imensă criză pentru că va fi imposibil ca statul să se finanțeze pentru plata pensiilor și salariilor, adică să ia împrumuturi și de abia aunci va fi o problemă majoră pentru toată lumea”.

De asemenea, Gabriel Biriș a precizat că Guvernul va trebui să adopte vineri ordonanțele menie să înghețe cheltuielile bugetare pentru anul 2025, în caz contrar acestea intră în vigoare, iar gaura bugetară se va mări și mai mult:

“Astăzi însă este o zi foarte importantă. Dacă astăzi Guvernul nu aprobă ordonanțe trenuleț prin care să înghețe creșterile de cheltuieli la anu, și mă refer în special la creșterii de salarii, pensii, introducerea pensiilor speciale pentru primari, deja trecem de un punct de la care nu ne mai întoarcem pentru că este imposibil în actuala criză creată de decizia de ieri a PSD să mai avem Guvern până la sfârșitul anului. Asa înseamnă că nu se vor mai putea da ordonanțe de urgență, iar dacă toate măsurile deja aprobate prin legi, de asta e nevoie de o ordonanță de urgență pentru a fi practic prorogate, amânate intrarea lor în vigoare probabil un deficit de 12% la anul o să fie optimist.

Problema este uriașă și problma asta a fost generată de actuala guvernare pentru că este inacceptabil ca tu să începi anul cu un deficit de 5% din PIB și să îl termini cu aproape 9%, în contextul în care investițiile erau deja bugetate, nu am avut nicio criză, veniturile la buget au crescut semnificativ pentru că de la începutul anului au crescut toate impozitele, taxele și contribuțiile datorate la buget.

Și cu toate astea deficitul a explodat. De ce? Din cauza lipsei de responsabilitate a decidenților politici. Nu se poate să te uiți doar la ce să faci, ca să mai dai o șpagă alegătorilor să te voteze, și uite că nici nu i-au votat, pentru că scorurile obținute de partidele din establishment sunt la minime istorice”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`