Dominic Fritz (USR), primarul reales al Timișoarei, a declarat că scorul obținut de PSD-PNL la alegerile de duminică e și rezultatul fraudelor și presiunilor extrem de mari exercitate de aceste două partide în anumite orașe și în secțiile rurale. Fritz a dat exemplu haosul procesului electoral în general, că nici acum nu s-au centralizat rezultatele, și situațiile particulare de la Sectorul 1, Sectorul 2 și Brașov.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Nu se știe ce e din cauza oboselii, ce e făcut intenționat, dar lipsesc buletine în Sectoarele 1 și 2), nu pușcă cifrele, declară președinții că au greșit linia când au scris 333 de voturi pentru un candidat no-name și 44 de voturi pentru Radu Mihaiu. De fapt, au vrut să scrie invers și așa mai departe. Și nu se mai rectifică.
Sunt alte neconcordanțe și la Clotilde, în Setcorul 1. Tot ce cerem e să renumărăm aceste voturi.
E absolut strigător la cer, am auzit că președintele AEP a declarat că, de fapt, sacii de voturi nu trebuie sigilați, trebuie doar o mică ștampiluță acolo, deci nici măcar el nu cunoaște, nici nu se luptă pentru apărarea integrității votului.
Sunt lucruri extraordinar de grave și nu trebuie să le acceptăm, indiferent de opțiunea noastră politică”, a declarat Dominic Fritz.
Acesta a mai acuzat că, din cauza comasării alegerilor și pentru că au existat cinci buletine de vot, totul a durat mult mai mult și „procesul a fost haotic”.
„Nu primăriile sunt de vină doar pentru că noi am găzduit Birourile Electorale. Aici, prefecturile și AEP sunt cei care organizează alegerile”, a insistat primarul Timișoarei.
Potrivit BEC, la ambele timpuri de alegeri au fost un milion de voturi anulate.
Întrebat dacă putem discuta de fraudare aici sau doar de erori, Dominic Fritz a răspuns: „Deja sunt mult prea multe semnale, din păcate, care se adună, semne legate de fraudare. Aici se amestecă acest haos generalizat, președinți nepregătiți, cu oameni care după 35 de ore n-au mai știut ce să numere și intenția de fraudare, care există într-un mod foarte evident mai ales în cele două sectoare la București, dar și în foarte multe secții rurale”.
„Acest rezultat de 40% și ceva la sută pentru PSD-PNL e și un rezultat al presiunilor și fraudelor care se fac în multe secții de vot. La locale, primarii evident că joacă un rol. La Brașov, Coliban (USR) a câștigat 15.000 de voturi față de 2020, dar a pierdut… La Brașov acum au început susținătorii primarului ales (Scripcaru de la PNL) să publice liste cu cine l-a susținut public pe Coliban, cu amenințări. Toată această atmostferă de fraudare, de presiune dacă se întâmplă la Brașov, vă dați seama ce se întâmplă în restul țării… Inclusiv ăsta e un motivul pentru rezultatele pe care le vedem”.