Fritz, pe B1 TV: Îl respect pe Drulă, pentru că și-a asumat rezultatul din alegeri. De obicei, politicienii se lipesc de scaun / Voi candida la șefia USR pentru a coagula Dreapta. PSD deja a nimicit PNL, vrem să aibă toată puterea? (VIDEO)
Dominic Fritz, primarul în funcție și reales al Timișoarei, a făcut declarații pentru B1 TV, după ce a anunțat că-și asumă o candidatură la șefia USR, la următorul congres.
Amintim că actualul președinte, Cătălin Drulă, și-a anunțat demisia din funcție după scorul slab obținut de Alianța Dreapta Unit (USR, PMP, FD) la alegerile de duminică. „Organizăm alegeri în cel mai scurt timp”, a spus Drulă, chiar l-a indicat chiar pe Fritz drept posibil succesor.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
Ce a spus Dominic Fritz:
- Cred că trebuie să începem cu constatarea că rezultatul de ieri e unul dureros pentru noi, nu e un rezultat care se ridică la ambițiile noastre, la oferta noastră pentru România, de aceea trebuie să analizăm ce putem face mai bine ca să ajungem cu mesajul nostru la români.
- Eu îl respect foarte mult pe Drulă pentru că și-a asumat acest rezultat și a tras și consecințe, un lucru ce nu vedem prea des în politică, unde, de obicei, politicienii se lipesc de scaun.
- Cred că acum pentru țară întrebarea e ce avem de făcut ca să avem un președinte de dreapta și realmente de dreapta, nu dreapta prefăcută, cum s-a dovedit a fi Iohannis.
- Încă nu sunt cetățean român, dar voi fi în curând. Dar eu nu sunt interesat (de prezidențiale). Tocmai am recâștigat un mandat la Timișoara și am toată intenția să-mi duc acest al doilea mandat la bun sfârșit. Nici nu cred că acum trebuie să legăm imediat întrebarea despre conducerea partidului de candidaturi la prezidențiale, dimpotrivă, acum e momentul să trecem de orice fel de orgolii, de interese personale și să ne gândim care e soluția ca România să aibă un președinte de dreapta.
- Cred că acum pentru țară întrebarea e ce avem de făcut ca să avem un președinte de dreapta și realmente de dreapta, nu dreapta prefăcută, cum s-a dovedit a fi Iohannis.
Încă nu sunt cetățean român, dar voi fi în curând. Dar eu nu sunt interesat (de prezidențiale). Tocmai am recâștigat un mandat la Timișoara și am toată intenția să-mi duc acest al doilea mandat la bun sfârșit. Nici nu cred că acum trebuie să legăm imediat întrebarea despre conducerea partidului de candidaturi la prezidențiale, dimpotrivă, acum e momentul să trecem de orice fel de orgolii, de interese personale și să ne gândim care e soluția ca România să aibă un președinte de dreapta.
Eu în 2003 am venit prima oară în România, atunci am și învățat limba. - Relevant acum pentru România e să avem un președinte de dreapta pentru că e clar că proiectul PSD de a nimici PNL a reușit. PNL mai are 11 CJ-uri. Aici, în Timiș, au executat propriul președintele de CJ și a câștigat acum PSD-istul, la Caraș Severin a pierdut PNL în fața PSD, la Suceava, la Prahova. Situația e gravă și trebuie să ne întrebăm dacă vrem cu adevărat să aibă PSD toată puterea.
- Asta e miza acum: Toate forțele de dreapta trebuie să se întrebe ce trebuie să se întâmple. Și pentru un astfel de proiect eu am spus că voi candida la președinția partidului tocmai ca să găsim o formă prin care ne putem coagula cu toții pentru că prea mult s-a spart Dreapta.
- (Apropiere de PNL?) Nu de PNL în forma care există acum. Nu vreau să ajung președinte USR ca să-i dau un cec în alb dlui plagiator Ciucă. Dar întrebarea e cu cine putem să ajungem în turul 2 ca România să aibă președinte de Dreapta? Asta e miza și pentru asta cred că e bine să fie un președinte al partidului care nu are ambiții personale la președinte.
- (De ce a luat USR un scor prost la europarlamentare? ) Cred că această analiză trebuie făcută cu date, cu calm în partid, să analizăm și să tragem consecințe. Dar e evident că mesajul nostru nu a ajuns la toți românii, în primul rând, asta și din cauza unui boicot mediatic.
- Dar trebuie să ne întrebăm cum reușim să facem majorități mai mari decât câțiva votanți din urbanul mare. Deci trebuie să vorbim de un proiect de țară, de regionalizare, de educație. Dar toate acestea trebuie analizate.
- (Lasconi la prezidențiale?) Elena Lasconi tocmai a recâștigat un al doilea mandat cu 70% cred, deci a arătat că poate să câștige cu o majoritate largă, că poate să coaguleze o majoritate din populații diferite, deci are potențial pentru astfel de funcție, dar sunt și alte persoane. Repet: nu ambițiile persoanle sunt importante, nu părerea mea, ci trebuie să facem o analiză, să vedem cine poate coagula toată dreapta României într-un proiect autentic.
- (Exemple, niște nume cu potențial, din USR sau din afară pentru prezidențiale?) Nu e acum momentul pentru mine să fiu comitet de nomializare, nici nu sunt președinte de partid, va trebui să existe un vot. De aceea, aceste întrebări cred că vor deveni relevante când partidul s-a resetat cu un nou vot de încredere.
- M-aș bucura să fie o concurență internă, cred în democrație, nu mi-e teamă să-mi prezint ideile și viziunea și, până la urmă, vreau ca membrii să voteze cu cineva în care au încredere
- Deși colegi de-ai mei au pierdut ieri cursa pentru un nou mandat la primărie… Să nu uităm că Allen Coliban la Brașov a pierdut, dar a câștigat 15.000 de voturi în plus, față de votul din 2020, deci e clar că a reușit să câștige încredere, să demonstreze că a livrat. Avem mult mai mulți lideri în USR care au capacitatea să facă parte dintr-un proiect comun de dreapta decât poate se vede în această zi tristă.
- Dl Iohannis s-a dovedit a fi nu un luptător împotriva PSD, ci arhitectul pentru revenirea PSD la Putere. Asta e problema. Aș vrea să gândim un proiect pentru oameni de dreapta, pentru liberali, care sunt azi dezamăgiți de PNL. Întrebați cât de fericiți sunt PNL-iștii din Caraș Severin că au pierdut președinția CJ. În alte locuri din țară e foarte multă nemulțumire de acest drum de PSD-izare a PNL.
- Acesta e momentul pentru un nou proiect și nu am niciun dubiu că USR poate să fie acest partid în jurul căruia se poate forma acest nou proiect de dreapta.
- (Unde agreșit ADU de a avut scor așa mic la europarlamentare?) PSD-PNL a luat sub 50%, deci o majoritate de români a respins acest Guvern, e un vot de neîncredere pentru acest Guvern. În același timp, e un rezultatul pentru ADU dureros, e unul pe care nu-l putem ascunde și va trebui să analizăm de ce mesajul nostru nu a ajuns la români.
- (Va trebui să lucrați cu Alfred Simonis de la PSD, viitorul președinte CJ Timiș): Simonis e deputat de Timiș, în această calitate am avut în acești 4 ani o colaborare strânsă, mai ales după ce a preluat președinția Camerei Deputaților. Am avut o colaborare corectă cu dânsul. În Consiliul Local au fost mai multe voturi unde consilieri din mai multe partide, inclusiv PSD, au votat proiecte benefice pentru oraș. Deci eu, când e vorba de administrație și proiectele orașului, nu am nicio reținere să colaborez cu oricine, inclusiv cu noul președinte de CJ. Cetățenii nu vor să vadă front de luptă, ci rezultate.
- (Nicolae Robu a recunoscut că dvs aveți o voce mai bună…) Am voce mai bună, sunt un politician mai bun, l-am bătut și a doua oară și sper să tragă consecințele necesare.