Fritz: Spargerea în tabere a proiectului reformator care a însemnat USR a ajutat PSD-PNL. Marea provocare e să creăm o alterativă reformatoare credibilă / Planurile USR pentru prezidențiale (VIDEO)

Publicat: 13 06. 2024, 23:29
Foto: Dominic Fritz / Facebook

Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei și candidat la președinția partidului, a explicat joi, pentru B1 TV, e ce a luat USR/ADu un scor așa „dureros” la alegerile de duminică și ce planuri există pentur viitor, inclsuiv pentru prezidențiale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

De ce a luat USR un scor așa slab în alegeri?

Fritz a catalogat ca fiind „dureros” scorul ADU/USR la alegerile de duminică.

Întrebat ce-i de făcut, el a răspuns: „În primul rând, trebuie să spun că gestul lui Cătălin Drulă e extrem de onorabil, am un mare respect pentru el și ar trebui să fie normalitate să spună un lider de partid ”eu îmi asum responsabilitatea pentru un scor care nu s-a ridicat la ambițiile noastre”. Prin această decizie, de a face un pas în spate, a dat șansa partidului să se reseteze, să recâștige încrederea mai multor votanți. Și asta trebuie să facem acum, să ajungem la mai mulți cetățeni, să analizăm de ce mesajele noastre nu au ajuns la suficient de mulți votanți”.

„Ce e deja clar din cifrele pe care le avem, și o spun pentru Timișoara că am cifrele, ADU a luat 20%, am fost cu câteva sutimi în spatele PSD-PNL. În Consoliul Local cu alianța Timișoara Unită, adică USR, PMP, FD și UDMR local, am luat peste 40%, iar eu ca primar am luat aproape 50%, deci bazinul e mult mai mare și asta e confirmat prin faptul că REPER a luat 10%, la Timișoara vorbesc, Nicu Ștefănuță a luat, nu știu, 6%, și Vlad Gheorghe, ambii foști europarlamentari USR, a luat 4%. Deci împreună toate forțele care au fost odată în acest proiect reformator au luat 45% la Timișoara. ADU doar 25%. Evident că asta trebuie să ne dea de gândit. Asta înseamnă că votanții vor un proiect credibil, reformator și această spargere în echipe, tabere nu ne ajută, ci face ca PSD să câștige cu tot cu chelnerul PNL”, a continut Fritz.

El a mai explicat și astfel faptul că USR a luat puține voturi: „Această idee să oferim o alternativă, un pol de dreapta (cu PMP și FD) nu a funcționat că cei mai mulți vontanți PNL n-au avut nicio problemă să voteze PSD-PNL, deci n-au respins în atât de mare măsură alianța cu PSD, deci de fapt nu sunt votanți de dreapta duri, ci au fost mai flexibili. Aici a ajutat și comasarea, adică biciul primarilor a funcționat. Iar proiectul nu a părut suficient de viabil ca o alternativă reală de dreapta și asta e marea provocare acum pentru prezidențiale și parlamentare, unde USR trebuie să creeze o alterativă reformatoare credibilă, cu energie pozitivă cu optimism, pentru că nu putem acum să predăm armele”.

Ce va face USR la prezidențiale

Dominic Fritz a repetat apoi că el nu vrea să candideze la prezidențiale și oricum nu poate deoarece nu are cetățenia încă. În schimb, a precizat că USR „are nevoie de un candidat care e în stare să coaguleze mai mult decât nucleul partidului, care poate să adune în jurul lui toate energiile reformiste din această țară, poate chiar o parte din PNL care și ei își dau seama că au cam luat țeapă că au pierdut 6 consilii județene, s-au subordonat total PSD. Dl Ciucă chapeau, e cel mai bun agent electoral pentu PSD. Deci avem nevoie de un candidat care și din partea celorlalte forțe politice nu poate fi suspectat că joacă pentru orgoliul USR, ci oferă o alternativă reală la PSD”.