Fraudele din Portul Constanţa: 50 de persoane, printre care şi Mironescu, reţinute

Publicat: 24 05. 2011, 09:46

Reţineri la nivel înalt, luni noaptea, în Bucureşti. Atât fostul secretar al MAI, Laurenţiu Mironescu, cât şi directorul adjunct al Poliţiei NAVE al Poliţiei de Frontieră Constanţa, Adrian Pătraşcu, au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore, în cazul fraudelor din Portul Constanţa.

Totodată, în cazul senatorului PDL, Mircea Banias, procuorii au dispus începerea urmăririi penale în libertate.

După ore întregi de audieri, care au durat până după miezul nopţii, procurorii DNA au dispus reţinerea tuturor celor 50 de persoane suspectate în cazul fraudelor din Portul Constanţa. Printre acestea se numără şi fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, acuzat de contrabandă şi evaziune fiscală, şi directorul general al grupului NAVE al Poliţiei de Frontieră Constanţa, Adrian Pătraşcu, a fost reţinut pentru luare de mită.

„Clientul meu a fost reţinut întrucât i s-a oferit, în schimbul unor informaţii, fără să fie învinuit de divulgarea unor informaţi clasificate, o plimbare cu barca cu titlul de mită. Întrucât această plimbare cu barca, în opinia DNA-ului şi dintr-o înregistrare reiese că ar fi vorba de o mită care trebuie pedepsită ca atare de către lege, s-a luat măsura reţinerii, întrucât este un pericol public”, a spus avocatul lui Adrian Pătraşcu.

În cazul senatorului PDL, Mircea Banias, suspectat tot de contrabandă şi evaziune fiscală, procurorii au demarat urmărirea penală. Pentru a fi reţinut însă, procurorii au nevoie de încuviinţarea Parlamentului.

Reţineri în cazul fraudelor din Portul Constanţa

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

Embed: " />
 

Mandatele emise de procurorii DNA în acest caz vin în urma unor percheziţii, care au avut loc luni dimineaţă, atât în Constanţa cât şi în Bucureşti. Mascaţii au descins în 50 de locaţii, printre care şi casa fostului secretar general în MAI, Laurenţiu Mironescu.

Percheziţiile au continuat la sediul Vămii Agigea Sud şi la sediul unei firme. Au fost vizaţi şi şefii vămilor din Bucureşti şi Constanţa, alături de 28 de angajaţi, dar şi mai mulţi cetăţeni chinezi, implicaţi în acest caz.

Anchetatorii vorbesc despre tiruri cu marfă din China, care intrau în ţară prin Portul Constanţa, fără control, şi ajungeau în Bucureşti. Pe lân gă acestea, zeci de vase cu produse petroliere ancorau în Portul Constanţa, unde erau controlate sumar, pentru a se ocoli plata accizelor.

Traficul ar fi fost posibilo ca urmare a intervenţiilor făcute de senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general în Mai Laurenţiu Mironescu.

Poliţia de Frontieră urmăreşte ancheta încă din octombrie anul trecut, iar în cele din urmă ancheta a fost preluată de DNA, din cauza prejudiciului mare.

Toţi cei care au primit în acest caz mandate de reţinere pentru 24 de ore urmează să fie prezentanţi, marţi, mahistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare pentru 29 de zile.