Frans Timmermans: Încerc să conving instituţiile din România să nu adopte legislaţia penală

Frans Timmermans: Încerc să conving instituţiile din România să nu adopte legislaţia penală
Foto: gov.ro

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat că prin scrisoarea trimisă pe 10 mai autorităţilor române încearcă să le convingă să nu renunţe la lupta împotriva corupţiei.

”Am scris o scrisoare destinată preşedintelui (ţării, n.r.), preşedinţilor celor două camere şi prim-ministrului, ca un pas preventiv: Nu este prea târziu, puteţi repara asta! Nu adoptaţi această legislaţie, nu reduceţi lupta împotriva corupţiei, nu mergeţi în acea direcţie şi implementaţi recomandările Comisiei”, a declarat Timmermans, citat de news.ro.

El a precizat că ”este mereu mai bine să previi decât să corectezi apoi” și speră ca noua Comisie Europeană să poată face mai mult în acest sens.

Timmermans a mai afirmat că, deocamdată, nu a primit răspuns oficial la scrisoarea sa, dar ce a văzut în media nu l-a încântat deloc: ”Tot ce am văzut a fost în media, iar asta nu este foarte încurajator. Încă încerc. Nu am pus un termen limită, dar la un punct, această legislaţie va fi adoptată sau nu”.

”Cât priveşte România, încă avem şansa să prevenim, pentru că Parlamentul a adoptat legislaţia, dar nu este în aplicare. Încerc să conving instituţiile din România să nu facă acest pas”, a insistat oficialul european.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat, luni, că oficialii europeni nu vor ezita să lanseze proceduri privind încălcarea dreptului comunitar în cazul României. Afirmații acestuia vin după ce Parlamentul a votat modificările la Codurile Penale, decizia fiind pe masa CCR.

”Prim-vicepreședintele Timmermans a trimis o scrisoare președintelui României, președinților Senatului și Camerei Deputaților, și primului-ministru, în care prezintă problemele de interes pentru Comisia Europeană cu privire la statul de drept în România. Principale preocupări se referă la evoluțiile care interferează cu independența justiției și lupta efectivă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE, și în mod particular la amendamentele adoptate recent la Codul penal, care riscă să creeze o situație de de facto de impunitate pentru infracțiuni. Posibila legislație ce ar permite recursurile extraordinare ar agrava situația statului de drept. În cazul în care îmbunătățirile necesare nu sunt realizate în scurt timp sau dacă vor fi luate măsuri negative suplimentare, precum promulgarea celor mai recente amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere Cadrul pentru statul de drept și va suspenda Mecanismul de Cooperare și Verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Acesta a mai precizat că obiectivul Comisiei rămâne să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele privind statul de drept. În cazul în care Bucureștiul nu se conformează, Comisia ”își rezervă competențele în calitate de gardian al tratatelor nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, acolo unde este necesar”.

Frans Timmermans trimisese o scrisoare autorităților române în care amenința, în premieră, cu declanşarea Articolului 7 împotriva României.

„În ultimele luni, Comisia Europeană a fost nevoită să tot revină asupra evoluției statului de drept în România. Comisia a subliniat de fiecare dată că se fac pași înapoi în progresele înregistrate în ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat, dar și recomandările date pentru a le rezolva, nu au fost luate în considerare. De asemenea, nici recomandările făcute de Comisia de la Veneția sau GRECO nu au fost abordate. Din păcate, ultimele evoluții din România depășesc problemele existente privind statul de drept. În raportul MCV din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clară de urmat – oprirea acestui trend și revenirea României pe calea cea bună (…) însă această a fost ignorată”, se arată în scrisoarea semnată de Timmermans

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră