Fostul ministru Ana Costea: Nu am primit informații de la SRI despre traficul de copii (VIDEO)

Publicat: 19 07. 2016, 08:48

Declaraţii surprinzătoare ale fostului ministru tehnocrat al Muncii. Ana Costea a declarat că în perioada în care a deţinut această funcţie primea informări zilnic de la SRI, însă niciuna nu ar fi vizat posibile suspiciuni de trafic de minori, în cazul copiilor din centrele de plasament, informează B1 TV.

Ana Costea a declarat că a cerut să fie făcute controale, după ce presa a sesizat o serie de nereguli în legătură cu situaţia din centrele de plasament. Din alte surse nu ar fi venit însă informaţii.

"Cei de la SRI transmit zilnic informări. Nu am primit astfel de informaţii. S-au făcut controale şi în baza sesizărilor primite de la alte instituţii ale statului şi s-au făcut o serie de rapoarte. Când s-a constatat încălcarea legii, Ministerul Muncii a sesizat organele abilitate. Ce pot să spun e că am colaborat foarte bine cu toţi, cu toate organele abilitate, am încercat să dau curs la toate sesizările. Veneau şi de la cetăţeni sesizări", a spus Ana Costea.

Fostul ministru al Muncii a precizat că există peste 2.300 de unităţi la care au avut loc verificări şi a susţinut că este nevoie de două zile ca un astfel de control sa fie realizat temeinic.

Fostul ministru Ana Costea: Nu am primit informații de la SRI despre traficul de copii

#DIRECT_ONE_p6slwk#

Explicaţiile vin în contextul în care actualul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat recent că există suspiciuni de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării şi că, în acest moment există "anchete în desfăşurare" pentru elucidarea acestor suspiciuni. Pîslaru a precizat că înainte de investigaţii a primit date în acest sens de la serviciile de informaţii.

"Din păcate, am încă nişte cazuri în zona de sud-est a ţării unde există suspiciuni de trafic de persoane şi prostituţie legate de instituţile care găzduiesc copiii în numele statului. E vorba de instuţii ale statului în care este suspiciunea că a fost trafic de copii, instituţii de protecţii. Sunt mai multe instituţii, cel puţin 4-5 instituţii unde se fac anchete", a declarat actualul ministru al Muncii.

Potrivit Ministerului, în perioada aprilie 2014 – iulie 2016, s-au făcut 96 de controale în 61 centre de plasament şi 35 case de tip familial, fiind depistate trei situaţii în care existau suspiciuni cu privire la practicarea prostituţiei de către beneficiare ale sistemului de protecţie.