Fostul baron PSD Mircea Cosma și fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, au scăpat definitiv de închisoare prin prescripţie. În primă instanță luaseră 8, respectiv 5 ani de închisoare

Fostul baron PSD Mircea Cosma și fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, au scăpat definitiv de închisoare prin prescripţie. În primă instanță luaseră 8, respectiv 5 ani de închisoare
În imagine: fostul deputat PSD Vlad Cosma, fiul fostului baron PSD de Prahova, Mircea Cosma. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Cosma (PSD), fost preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, și fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, au scăpat de închisoare ca urmare a prescripţiei faptelor. Inițial, ei primiseră 8, respectiv 5 ani de detenție cu executare. Decizia de acum aparține Curții de Apel Ploiești și e definitivă.

Mircea și Vlad Cosma scapă de închisoare

Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondat apelul DNA Ploieşti faţă de decizia din octombrie 2023 a Tribunalului Prahova, care a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescripţiei faptelor, informează Agerpres.

Judecătorii au încetat procesul și faţă de alţi doi inculpaţi: omul de afaceri Răzvan Alexe şi Daniel Alixandrescu, fost director în cadrul CJ Prahova.

În schimb, Curtea de Apel Ploieşti a dispus confiscarea de la inculpaţi a unei sume totale de peste 10,6 milioane de lei.

Decizia de azi este definitivă.

Faptele de care au fost acuzați Mircea și Vlad Cosma

Iniţial, în noiembrie 2016, un complet de trei judecători de la Curtea Supremă l-a condamnat pe Mircea Cosma la opt ani de închisoare și pe fiul său, Vlad Cosma, la cinci ani de închisoare. Omul de afaceri Răzvan Alexe şi fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu au primit doi ani şi şase luni, respectiv şase ani de detenție.

Ulterior, procesul a tot fost tărăgănat și dosarul plimbat printre instanțe până la decizia de azi.

Mircea Cosma era acuzat de DNA de luare de mită (5 acte materiale) şi abuz în serviciu (trei acte materiale), iar Vlad Cosma de trafic de influenţă (3 acte materiale).

Ei au fost trimiși în judecată încă din 11 aprilie 2014.

Procurorii anticorupție au susținut că, în perioada 2012 – 2013, Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) şi fostul deputat Vlad Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de Alexe.

Sumele au fost primite de cei doi în schimbul intervenţiei la Mircea Cosma. șeful CJ, şi Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât societăţile să obţină trei lucrări de modernizare/ întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.

Pentru ca societăţile denunţătorilor să câştige cele trei lucrări, a mai susținut DNA, în CJ Prahova s-au desfăşurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu, proceduri de achiziţie publică cu încălcarea legii prin care bugetul judeţului a fost prejudiciat cu 6.077.273 lei.

„Inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian au pretins şi primit de la inculpatul Alexe Răzvan o parte din sumele pretinse şi primite de acesta de la denunţători, respectiv 1.890.064 lei – inculpatul Cosma Mircea şi 130.000 lei – inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian. Anterior, în perioada 2010 – 2011, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei societăţi comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică judeţeană pentru lucrări executate de această firmă, suma totală de 900.000 lei, din care a primit 550.000 lei”, au mai acuzat procurorii.

Aceștia au mai susținut că suma a fost disimulată în contravaloarea unor suprafeţe de teren arabil, obiect al unor contracte de vânzare-cumpărare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)