Foștii parlamentari cer pensiile speciale înapoi, în instanță. Nume controversate: foști premieri și miniștri
Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost anulate din februarie 2021. Totuși, o parte dintre politicienii români nu s-au împăcat cu acestă idee și vor să le recupereze.
Zeci de foști deputați și senatori au deschis procese la diverse Tribunale și Curți de Apel, din întreaga țară. Printre cei nemulțumiți se numără nume „grele” ale politicii, foști premieri, miniștri, lideri de partide și personaje controversate, care s-au remarcat prin fapte și declarații „colorate”.
Există dosare cu câte 40-50 de reclamanți. Primele au fost înaintate încă din primăvară, iar până în prezent, și-au dublat numele de nemulțumiți. Printre aceștia se află:
- Adrian Năstase
- Călin Popescu Tăriceanu
- Anghel Iordănescu
- Vasile Blaga
- Nicolae Văcăroiu
- Mădălin Voicu
- Silviu Prigoană
- Nicolae Bacalbașa
- Petre Daea
- Adrian Severin
Pensiile speciale ale parlamentarilor. Scurt istoric
O parte dintre cauze au primit deja un prim termen de judecată, pentru decembrie 2021 sau ianuarie 2022, după ce au fost declinate la Curțile de Apel.
Parlamentul a adoptat pe 17 februarie 2021, în ședință comună, propunerea de desființare a pensiilor speciale pentru foștii deputați şi senatori. Proiectul adoptat presupunea abrogarea a două articole din Legea 96/2006, cea a statutului deputaților şi senatorilor.
Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți în sală, însă nu au votat.
Inițial, pensiile speciale au fost introduse în anul 1997, de Guvernul Victor Ciorbea. Primii beneficiari au fost magistrații iar în lege, aceste remunerații au primit numele de „pensii de serviciu”. În 2003 au fost introduși în schemă și diplomații, apoi grefierii în 2004, funcționarii din Parlament și parlamentarii în 2006, aviatorii, mecanicii de zbor și stewardesele în 2007, angajații de la Curtea de Conturi în 2008.
În plină criză economică, în urmă cu un deceniu, Emil Boc a eliminat pensiile speciale introduse în timpul majorităților parlamentare precedente, iar pe cele militare le-a recalculat în baza criteriului contributivității.
În 2015, în timpul guvernării lui Victor Ponta au fost introduse din nou, toate pensiile speciale, inclusiv pensiile speciale ale parlamentarilor. Excepție a făcut sistemul magistraților și al consilierilor Curții de Conturi.
Și pentru că numărul pensionarilor cu beneficii „speciale” nu este de ajuns, în iulie 2019, guvernul Dăncilă a adoptat în iulie 2019, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ care prevede introducerea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și adjuncți de consilii județene.