Fosta șefă a Parchetului General, despre dosarul penal de plagiat al lui Ciucă: Dacă procurorul nu a considerat necesar ca ceva să fie adus la cunoștința publică, nici eu nu pot să comunic despre dosarul respectiv

Publicat: 02 03. 2023, 12:25
Actualizat: 02 03. 2023, 13:16

Fosta șefă a Parchetului General, Gabriela Scutea, susține că în dosarul penal pe care l-a deschis anul trecut instituția cu privire la teza de doctorat a lui Ciucă, acuzat de plagiat, nu exista un suspect la momentul la care și-a încheiat ea mandatul, pe 20 februarie, fiind vorba despre o urmărire penală deschisă „in rem”, transmite G4Media.ro.

Ce a spus fosta șefă a Parchetului General, Gabriela Scutea, despre dosarul penal de plagiat al lui Ciucă

Întrebată într-un interviu pentru Radio Europa Liberă în ce stadiu este dosarul, Gabriela Scutea a declarat: „Atâta timp cât acest dosar nu este în faza de a exista un suspect … Dacă procurorul care investighează nu a considerat necesar ca ceva să fie adus la cunoștința publică, nici șeful lui, adică eu, până acum o săptămână, nu pot să comunic despre dosarul respectiv”.

Întrebată dacă a fost audiat premierul, Gabriela Scutea a spus că nu poate discuta „acest aspect”.

În 2022, Parchetul General a deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări in rem, ca urmare a unei plângeri în care se reclamă că Nicolae Ciucă ar fi plagiat în teza de doctorat.

Parchetul General a deschis anul trecut un dosar penal în care efectuează cercetări in rem, ca urmare a unei plângeri în care se reclamă faptul că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Purtătorul de cuvânt al Parchetului General, procurorul Alexandru Ionescu, a confirmat informația, în februarie 2022, precizând că plângerea a fost depusă la sfârşitul lunii ianuarie.

Dosarul este instrumentat de Secția de urmărire penală și criminalistică, iar jurnalista Ioana Ene Dogioiu susține că, în momentul deschiderii dosarului, la „conducerea efectivă” a secției era Marius Voineag, omul propus acum de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru șefia DNA.

„Practic, prin această deschidere de dosar penal și prin confiscarea de documente realizată de procuror în acest dosar penal, a fost blocată orice analiză academică a dosarului Ciucă, motiv pentru care, în momentul acesta, cum zice Președintele, domne`, domnul Ciucă n-are nicio decizie de plagiat, e acuzat în presă, asta e altceva.

Eh, cine conducea de facto Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți în ziua deschiderii acestui dosar? Domnul Voineag. Domnul Voineag este adjunctul Secției de urmărire penală și criminalistică; șefa secției, care s-a opus deschiderii acestui dosar, era plecată, era la un seminar ANABI. Cum s-a instalat domnul Voineag la conducerea efectivă (…), brusc acest dosar s-a deschis. El a fost distribuit cui a dorit domnul Voineag să îl distribuie”, a declarat Ioana Dogioiu, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.