Mihaela Popa, fostul secretar de stat responsabil cu fondurile europene în Ministerul Educației, susține că voucherele de 1.500 de lei oferite, duminică, de Guvern profesorilor sunt oricum prevăzute în programul european pe educație. Deci, practic, Guvernul n-a venit cu nimic nou și n-a făcut nicio promisiune.
„Scriu aici pentru istorie… Istoria mea de profesor si expert in proiecte europene! Voucherele de 1500 lei an sunt prevăzute din oficiu în programul educație și ocupare. Așa că nu este nicio promisiune a Guvernului, ci este o abordare a UE pentru a sprijini și stimula performanța în educație”, a explicat Mihaela Popa, pe Facebook.
Subiectul a fost semnalat prima dată de jurnaliștii de la Edupedu.ro.
Duminică, Guvernul PNL – PSD – UDMR a promis profesorilor, în schimbul renunțării la grevă, vouchere pentru cărți în valoare de 1.500 de lei net și creșterea salariilor de la 1 ianuarie 2024. Problema este că majorarea salarială nu este prevăzută în textul proiectului de Ordonanță propus, ci în Nota de fundamentare, care nu are valoare de lege.
„Poți ataca Guvernul în Justiție pentru că nu respectă o OUG, dar nu-l poți ataca pentru că nu respectă o Notă de fundamentare. Cu alte cuvinte, dacă Guvernul nu se ține de promisiune, nu poate fi atacat în instanță”, a explicat, pentru B1 TV, scriitorul Radu Vancu.
Acesta a mai afirmat că sporurile sunt plafonate, iar despre procentul din PIB pentru Educație nu se specifică nimic. Prin urmare, consideră Vancu, această OUG este „o escrocherie și o minciună” prin care Guvernul vrea să-i păcălească pe profesori să renunțe la grevă.
Radu Vancu a mai susținut că speră că profesorii nu vor ceda: „Profesorii au luptat până acum, trei săptămâni, cu atâta perseverență și demnitate, nu știu cum își închipuie Guvernul că vor renunța la toată lupta asta și la tot respectul pe care l-au obținut din partea societății. (…) Ar fi și culmea să renunțe acum când sunt mințiți și sfidați cu atâta nerușinare”.