Fost judecător CCR explică în ce condiții alegerile pot fi anulate: „Dacă fraudarea alegerilor, dovedită, bineînțeles, a condus la denaturarea rezultatului, fie a ordinii competitorilor”

Fost judecător CCR explică în ce condiții alegerile pot fi anulate: Dacă fraudarea alegerilor, dovedită, bineînțeles, a condus la denaturarea rezultatului, fie a ordinii competitorilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a explicat într-o intervenție pentru B1 TV în ce condiții rezultatele alegerilor din primul tur al prezidențalelor pot fi anulate:

„În condițiile în care fraudarea alegerilor, dovedită, bineînțeles, a condus la denaturarea rezultatului, fie a ordinii competitorilor, or la denaturarea propriu-zisă a alegerilor. Deci, numai dacă s-a fraudat în așa fel încât practic votul a fost denaturat și ordinea a fost denaturată.

Eu am văzut contestația depusă de Terheș. El spune niște chestiuni punctuale, într-adevăr interesante. El spune: candidatul Ludovic Orban a declarat că se retrage și nu a declarat în timpul zilei de duminică, ci cu două zile înainte. Am auzit și eu chestiunea asta când el a declarat că se retrage. La întrebările voastre, ale presei, AEP, domnul Toni Greblă, a ieșit public și a spus, noi nu putem să retragem buletinul de vot cu Ludovic Orban pentru că nu avem cum. Dar voturile care merg spre dânsul vor fi voturi nule. Ce spune Terheș? Duminică la prânz, Orban a ieșit și a spus nu mă mai votați pe mine că mă votați degeaba. Trimiteți voturile mele către Lasconi. Acum ce au înțeles cei din secțiile de votare, Dumnezeu cu mila! Zice dânsul că unii dintre ei, toate voturile lui Orban le-a trecut la Lasconi. Lucrul ăsta trebuie verificat, că nu e așa de greu să îl verifici”.

În ceea ce privește ședința CSAT, Petre Lăzăroiu a atras atenția că ar fi trebuit să se comunice explicit care sunt entitățile ce ar fi putut inflența alegerile:

„Să ne lămurim cu ședința CSAT-ului. Se induce ideea că ar putea exista niște factori care au decis alegerile, niște entități statale sau non-statale. Despre entități statale putem discuta, dar non-statale nu înțeleg. Mă depășește. Cine, ce entitate non-statală ar putea să influențeze? Acest lucru eu l-aș fi spus în comunicat pentru că se disimulează ideea că noi am găsit ceva ce vom vedea mâine. Nu se poate așa ceva. Numai dacă găsești probe evidente, absolut zdrobitoare, că cineva s-a implicat și a influențat alegerile. Dar pentru asta ar fi trebuit să fie arestat. Eu nu văd nicio reacție, nicio instituție. Toate instituțiile spun că totul s-a desfășurat corect, că e normal și așa mai departe”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`