Un guvern PSD-UNPR-PC, şi chiar UDMR. Aşa ar arăta, potrivit unor surse, viitorul Executiv fără liberali în accepţiunea social democraţilor. Un guvern mai suplu, cu portofolii comasate care ar putea avea patru vicepremieri. Iar câteva scaune de miniştri scârţâie. Robert Cazanciuc ar putea fi schimbat, la cererea social democraţilor din teritoriu, care sunt supăraţi că nu a rezolvat problema incompatibilităţilor. Rovana Plumb ar putea pierde Ministerul Mediului în favoarea lui Attila Korodi.
Cabinetul Ponta 3 ar urma să rămână cu 17 ministere, să reducă numărul de miniştri delegaţi, dar să includă 4 posturi de vicepremieri, dacă şi UDMR intră la guvernare.
Vicepremierii USD ar urma să fie Gabriel Oprea, din UNPR, Liviu Dragnea, de la PSD, şi Daniel Constantin, care ar reprezenta PC. Toţi vor avea atribuţii în fruntea unor ministere. Astfel, pentru ministerul de Interne, solutia este Gabriel Oprea. Liviu Dragnea ar rămâne la ministerul Dezvoltării iar Daniel Constantin îşi menţine portofoliul la Agricultură.
PC face diligenţele pentru a obţine încă un portofoliu. Va ceda în schimb preşedinţia Senatului, atunci când va fi eliberată de Crin Antonescu, scriu jurnaliştii de la Gândul.
Între actualii miniştri scârţâie scaunele lui Robert Cazanciuc, în pericol să fie schimbat la cererea social democraţilor din teritoriu. Lui Cazanciuc i se reproşează că nu a făcut nimic pentru rezolvarea situaţiilor de incompatibilitate. Rovana Plumb ar putea şi ea să piardă Ministerul Mediului, care ar fi revendicat de UDMR. Viitorul ministru ar urma să preia atribuţiile ministrului delegat pentru Ape şi Păduri. O altă variantă ar fi ca aceste atribuţii să ajungă la Agricultură.
Dacă Mediul va fi preluat de Attila Korodi, Rovana Plumb ar putea ajunge la Ministerul Muncii, cu promisiunea că va fi susţinută în toamnă pentru un post de comisar european.
O altă variantă la Ministerul Muncii ar fi preluarea portofoliului pentru Dialog Social, avându-l în fruntea sa pe Liviu Pop sau pe Alexandru Cordoş.
Potrivit Hotnews, portofoliul Bugetului ar urma să fie comasat cu ministerul Finanţelor, urmând a fi condus de Liviu Voinea, iar cel al Marilor Proiecte va fi comasat cu Ministerul Transporturilor, sub conducerea lui Dan Şova. Ministerul Economiei va fi comasat cu ministerele Energiei şi al IMM-urilor şi va fi condus de Constantin Niţă. Pe de altă parte însă, conservatorii vor ca IMM-urile, Mediul de Afaceri şi Turismul să rămână un portofoliu distinct şi după plecarea ministrului Maria Grapini, candidat USD la europarlamentare.
Titus Corlăţean îşi păstrează portofoliul la Externe, iar Mircea Duşa ar rămâne în fruntea Ministerului Apărării. Asta în timp ce ministerul Culturii ar putea reveni lui Kelemen Hunor. În cazul în care maghiarii nu intră la guvernare, ministru ar urma să fie social democratul Georgică Severin.
Ministerul Sănătăţii ar putea fi condus de Nicolae Bănicioiu, însă nu este exclus ca portofoliul să ajungă tot la UDMR. Tot aici este avansat şi numele lui Vasile Cepoi, fost ministru şi actual consilier al premierului. Şanse politice mari ar avea şi Raed Arafat, însă mutarea lui de la departamentului pentru situaţii de urgenţă este puţin probabilă.
La Educaţie ar putea rămâne Remus Pricopie, iar pentru ministerul Tineretului este vehiculat numele preşedintelui organizaţiei de tineret a PSD, Mihai Sturzu. Mihnea Cosmin Costoiu va rămâne ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.
Ministerul Fondurilor Europene ar urma să fie condus în continuare de Eugen Teodorovici.
Ministerul pentru Societatea Informaţională ar reveni Partidului Social Democrat, iar ministru ar putea fi Bebe Ionică.
Deocamdată nu se cunoaşte numele celui care ar urma să conducă Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, care va reveni conservatorilor, şi nici pentru Ministerul pentru Românii de pretutindeni.