Ministrul Cercetării și Digitalizării a demisionat din funcție. Florin Roman: Cu Dacian Cioloș ne vedem în instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanță sau comisie să dea un verdict

Ministrul Cercetării și Digitalizării a demisionat din funcție. Florin Roman: Cu Dacian Cioloș ne vedem în instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanță sau comisie să dea un verdict
Foto: Florin Roman / Facebook

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat că, miercuri, și-a depus demisia din funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Liberalul a sugerat că va iniția o acțiune în instanță împotriva președintelui USR, Dacian Cioloș, despre care spune că i-a „lipit eticheta de plagiator fără ca o instanță sau comisie să dea un verdict”.

Florin Roman a demisionat din funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării

„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem in instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict.

In rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru «conectarea» in regim de monopol la digitalizare, va spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijente din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Florin Roman, miercuri, pe Facebook.

Surse guvernamentale citate de Digi24 spuneau marți că Nicolae Ciucă i-ar fi cerut lui Florin Roman să clarifice acuzațiile de plagiat cu care se confruntă. La acel moment, potrivit surselor respective, premierul considera că demisia ministrului ar fi un gest „onorabil”.

Jurnaliștii de la Libertatea scriau recent că în CV-ul lui Florin Roman figurează lucrarea „Teoria sistemelor informaționale”, un volum ce nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională. Mai mult, deputatul susținea că nu l-a găsit nici acasă.

Ulterior, el a susținut că „se creează o confuzie între publicarea unei cărţi şi o lucrare de cercetare ştiinţifică”: „Lucrarea menţionată în CV-ul meu este rezultatul unor întâlniri şi discuţii zilnice, din perioada 2004-2006, cu profesorul conferenţiar universitar dr Titi Paraschiv, care, de altfel, a confirmat public acest lucru”.

În cele din urmă, Florin Roman a transmis publicației Libertatea 10 pagini din lucrarea sa de master din 2012. Cu toate acestea, paginile erau identice cu cele dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, ce fusese semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.

Totuși, Florin Roman a respins acuzația de plagiat.

„Plagiat înseamnă să îţi asumi parţial sau integral o lucrare ştiinţifică, ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzaţia de plagiat la adresa mea e nefondată. Într-o lucrare de disertaţie de acum 10 ani am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziţia studenţilor. La finalul disertaţiei, am inclus bibliografia folosită”, a fost reacția parlamentarului.

El comentase situația și pe B1 TV, unde a declarat că „are conștiința împăcată” și că, oricum, „eu n-am ajuns ministru la beletristică”. Florin Roman spunea că a început „să deranjeze” și că  faptul că nu are legătură cu domeniul cercetării și digitalizării reprezintă „un avantaj”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie