Florin Cîțu: Vom crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022. Anul acesta, punctul de pensie este 1.442 de lei (VIDEO)
Premierul Florin Cîțu a vorbit, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, despre Ordonanța de Urgență care prevede o reducere a cheltuielilor structurale. Această OUG prevede o creștere a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022.
Precizările premierului Florin Cîțu cu privire la creșterea pensiilor
”OUG este în avizare. Vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat în modul în care creștea punctul de pensie, pus în septembrie de PSD, din motive electorale. Rectificăm această problemă și vom crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022, așa cum a fost și până acum. Anul acesta, punctul de pensie este 1.442 de lei mai mare decât a fost punctul de pensie mediu anul trecut, de aproape 1.280. Efortul suplimentare prin această creștere este deja de 8 miliarde de lei. Deja am început bugetul cu 8 miliarde de lei în plus. Deci 19,2 miliarde de lei mai mult decât în 2019. Deci în 2020 și în 2021, efortul cu pensiile este de 19,2 miliarde de lei. Vorbim aici de o criză economică fără precedent în 2020 și o perioadă de revenire în 2021.
În ceea ce privește cheltuielile cu asistența socială și cele cu salariile, s-au dublat în perioada de guvernare a PSD, au pornit de la 56 de miliarde de lei, la finalul lui 2016, și au ajuns la 110 miliarde de lei, la finalul lui 2020. Este nevoie de măsuri structurale, și am anunțat câteva dintre ele”, a declarat Florin Cîțu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Cîțu:România este singura țară din UE care este în procedură de deficit excesiv
Șeful Guvernului a mai precizat că România este singura țară din Uniunea Europeană care se află în procedură de deficit excesiv, din cauza măsurilor luate de PSD în perioada 2017-2019.
”Evoluția economiei României, din păcate, este sub lupa investitorilor străini, a agențiilor de rating și din cauza măsurilor luate de PSD în perioada 2017-2019, România este singura țară din UE care este în procedură de deficit excesiv. În criza din 2008, majoritatea țărilor din UE erau în procedură de deficit excesiv. Astăzi, România este singura țară.
Mai mult, în 2021, majoritatea țărilor din UE vor reduce deficitul aproape de 6%. Și noi trebuie să ne facem partea. Trebuie să lăsăm ipocrizia la o parte. Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susținute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani și care nu sunt tăiate, dar vor fi plafonate pentru a putea merge mai departe”, a mai spus Florin Cîțu.
La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri căliberalii susțin un regim de creștere a pensiilorcare să fie predictibil.
„Eu am anunțat că vom reveni la sistemul de creștere a punctului de pensie care e normal, predictibil, anual, de la 1 ianuarie, că nu vor mai crește pensiile cum vreaPSD, ba în iulie, ba în septembrie sau când le promit pensionarilor, că trebuie să existe predictibilitate”, a spus Ludovic Orban.