Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”

Publicat: 23 09. 2021, 22:18
Actualizat: 23 09. 2021, 22:26
Foto. Inquam Photos / George Călin

Vaccinarea obligatorie reprezintă  ultima variantă pentru România, în contetul în care de la o zi la alta pandemia de COVID-19 scapă de sub control, a declarat premierul Florin Cîțu la Digi24. Acesta a precizat că o astfel de măsură ridică unele întrebări la care momentan nu a știut nimeni să îi răspundă, cum ar fi ce sancțiuni vor primi cei care refuză vaccinarea.

Premierul anunță totuși că va merge în parlament cu un proiect de lege privind testarea obligatorie pe cheltuială proprie a anumitor categorii profesionale, dar și privind vaccinarea obligatorie.

”Trebuie să mergem în Parlamentul României cu un proiect de lege. Nu poate să fie Ordonanţă de Urgenţă, Ministerul Justiţiei insistă că aceasta este varianta pe care ar trebui să mergem în Parlamentul României. Şi acolo, în Parlamentul României trebuie să vedem dacă cei de la USR se vor rupe de cei de la AUR şi vor merge pe aceste variante, pentru că dacă ei rămân lângă AUR, ţin această campanie anti-vaccinare, după aceea va trebui să vorbim cu cei de la PSD să voteze acest proiect de lege, ca să meargă mai departe”, a afirmat Florin Cîţu joi seară, la Digi 24.

Primul ministru a specificat că un singur act normativ ar putea prevede vaccinarea obligatorie pentru unele categorii şi introducerea testării obligatorii.

“Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă dacă acestea  nu merg. Aşa le văd eu, în progres.

Este discuţia această despre vaccinarea obligatorie, dar eu vreau să ducem discuţia către următorul, pas: introducem vaccinarea obligatorie şi aici nu mi s-a răspuns încă foarte clar. Ce facem dacă cineva refuză? Ce decizie luăm? Sancţiune salarială, desfacem contractul de muncă, este penal, cum mergem mai departe? Şi aici sunt discuţiile, pentru că e uşor să vii cu vaccinarea obligatorie, să impui această măsură, dar vreau să ştiu ce facem şi după aceea cum mergem mai departe. Ştiţi foarte bine că sunt multe astfel de decizii în România cu amenzi şi aşa mai departe care de multe ori sunt ignorate. Aici este discuţia pe care trebuie să o avem în coaliţia de guvernare noi şi UDMR, să luăm o decizie să spunem în ce direcţie mergem”, a afirmat primul ministru în aceeaşi emisiune.