Președintele PNL, Florin Cîțu, a precizat că sprijină în continuare proiectul privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă și spune că un număr mare de persoane infectate înseamnă costuri suplimentare pentru economie și societate, pe lângă cele provocate deja de situația din energie.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă va mai propune adoptarea proiectului privind certificatul verde și dacă mai există vreo șansă ca acesta să fie adoptat, liderul liberalilor a explicat: „Din punctul meu de vedere, era nevoie. Înțeleg că nu mai îngrijorează pe nimeni și înțeleg că faptul că avem peste 10.000 de cazuri zilnic și aceste cazuri cresc nu reprezintă o problemă în acest moment. Pentru mine există și vă spun de ce – 10.000 de persoane infectate înseamnă concedii medicale, înseamnă persoanele care au intrat în contact direct că stau și ele acasă, înseamnă alte concedii medicale, și înseamnă costuri suplimentare pentru companii și pentru stat. Nu mai spun că dacă acest număr crește, s-ar putea să avem companii întregi care își vor opri activitatea pentru că nu pot să funcționeze, oamenii aceia vor trebui să stea acasă”.
„Deci reprezintă un cost pentru economie și pentru societate care nu este luat în calcul, pe lângă costul pe care îl avem cu energia. De aceea, eu sunt foarte curios să văd dacă acesta a fost planul de la început, să avem un număr mare de persoane infectate, sau nu. Pentru că nu văd niciun plan care să reducă numărul de persoane infectate, nu văd un plan care să crească numărul de persoane vaccinate, doar văd că, cumva, suntem OK, toată lumea încearcă să ignore această problemă. Eu nu o ignor și vă spun că reprezintă un cost foarte mare pentru economie și ar trebui găsită o soluție. În continuare susțin certificatul verde, dar dacă nu există în coaliție susținere pentru el, atunci trebuie să ne asumăm că există alte costuri pentru economie”, a adăugat Florin Cîțu.
Președintele PNL spune că problema ar putea fi ridicată într-o altă ședință a coaliției, cea de luni fiind dedicată problemelor din energie.
„Astăzi vorbim despre energie, vom avea și o altă (ședință de) coaliție în care trebuie să vedem dacă acesta a fost planul sau care este planul de reducere a numărului de persoane infectate, dar eu până la urmă vă spun – nu vom putea susține de la buget costuri suplimentare și pentru concedii medicale, și pentru șomaj tehnic, dar și pentru facturile la energie. În niciun caz nu vom putea face acest lucru”, a menționat fostul premier.
Întrebat dacă este de acord că proiectul nu mai reprezintă „o urgență”, cum declara recent ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, Florin Cîțu a spus: „Atunci înseamnă că se știe deja de unde vin resursele pentru persoanele care sunt în concendiu medical și în șomaj tehnic și nu trebuie să mai discutăm. Eu rămân la opinia mea că acest val trebuia gestionat altfel, dar este opinia mea de economist și de om care se uită la modul în care este gestionată situația. Îmi aduc aminte că în toamnă, când erau 10.000 de persoane, eram atacați toată ziua, acum se pare că nu mai este o problemă”.