Florin Cîțu: România rămâne ferm angajată în nerecunoașterea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia. Susţinem aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice (VIDEO)
România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice și rămâne ferm angajată în a nu recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia, a susținut premierul Florin Cîțu, la Summitul Platformei Internaţionale Crimeea.
Șeful Guvernului se află luni în Kiev, Ucraina, pentru a participa la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea. Din delegaţie mai face parte şi Bogdan Aurescu, ministrul de Externe.
Cîțu va avea o întrevedere cu secretarul pentru Energie al SUA și cu omologul său ucrainean.
Declarațiile lui Cîțu la Summitul Platformei Internaţionale Crimeea
„România aderă la Platforma Internaţională Crimeea. România a fost şi rămâne un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. În acelaşi timp, rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Rusia.
România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice”, a declarat premierul Florin Cîțu, la Kiev.
Acesta a amintit apoi că România a fost primul stat UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE şi Ucraina. De asemenea, Summitul NATO de la Bucureşti a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Alianţei, odată ce obiectivele vor fi îndeplinite.
„Ştim din propria experienţă că realizarea acestor obiective necesită viziune, sprijin public solid şi voinţă politică.
Încurajez ferm conducerea politică a Ucrainei să accelereze reformele economice şi sociale pentru a realiza transformarea democratică a societăţii şi prosperitatea ei pe termen lung. Beneficiile vor fi împărţite întregii societăţi, inclusiv minorității române din Ucraina”, a mai spus Florin Cîțu.
Acesta a mai spus că provocările la adresa valorilor democratice și securităţii din regiunea Mării Negre pot fi depășite doar prin cooperare, prin acţiuni ferme şi consecvente.
„Cel mai eficient răspuns e prin întărirea democraţiilor noastre, prin susţinerea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărui cetăţean, prin asigurarea funcţionării statului de drept. Împotriva provocărilor comune trebuie să demonstrăm solidaritate.
România a depus eforturi consistente pentru a dezvolta o agendă bilaterală pozitivă şi reciproc avantajoasă cu Ucraina. Sunt încrezător că diferenţele pot fi rezolvate dacă le abordăm în mod constructiv, având mereu în minte că împărtăşim interese şi valori comune”, a mai declarat Florin Cîțu, în cadrul Summitul Platformei Internaţionale Crimeea.