Florin Cîțu, replică pentru Marcel Ciolacu: TVA zero înțeleg că a mai încercat Dragnea și nu s-a putut implementa. Presupun că președintele PSD a făcut postarea după ce a discutat cu Comisia Europeană

Florin Cîțu, replică pentru Marcel Ciolacu: TVA zero înțeleg că a mai încercat Dragnea și nu s-a putut implementa. Presupun că președintele PSD a făcut postarea după ce a discutat cu Comisia Europeană
Foto: Facebook

Președintele PNL, Florin Cîțu, i-a oferit o replică omologului său de la PSD, Marcel Ciolacu, care declarase că va propune la nivelul coaliției „TVA zero la gaze, îngrășăminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți”. Potrivit liberalului, o astfel de măsură a fost propusă și în era Dragnea, însă proiectul nu a putut fi implementat din cauza regulilor din Uniunea Europeană.

Ce a spus Florin Cîțu (PNL) despre propunerile lui Marcel Ciolacu (PSD)

„TVA zero înțeleg că a mai încercat Dragnea, din ce știu eu, și a fost un proiect care nu a putut să fie implementat pentru că în Uniunea Europeană poți să ai doar două taxe mai mici și 5% era minimul. Presupun că președintele PSD a avut o discuție la Comisia Europeană, sau a avut ministrul Finanțelor, și a făcut această postare după ce lucrurile s-au clarificat. Repet, presupun că totul a fost discutat în Ministerul Finanțelor, că s-au găsit resursele și că această propunere vine după ce a fost discutat acest lucru. Ar fi păcat să avem o promisiune făcută românilor că este posibil să facem acest lucru și ne permitem, și apoi să vedem că nu se poate că nu se încadrează în buget”, a declarat președintele PNL, marți seară, la TVR 1.

Întrebat în ce condiții va accepta PNL propunerile lui Marcel Ciolacu dacă liderul PSD le va formula la nivelul coaliției, Florin Cîțu a explicat: „Așa cum am spus, trebuie să se încadreze în bugetul care deja este aprobat anul acesta, aceste măsuri, și în același timp să vedem și rezultatul la final, ce vrem să facem cu aceste măsuri și pe cine vrem să ajutăm. Din punctul meu de vedere, ca liberal, trebuie făcute niște criterii”.

„Revin la situația din 2020. Existau două variante – granturi, deci bani gratis de la Guvern, sau garanțiiÎn Europa au fost țări care au adoptat o variantă sau alta. România a mers pe varianta pe garanții pentru că era varianta prin care eu am crezut că putem să ajutăm acele companii care pot să ducă mai departe dezvoltarea României și nu pe cei care doar erau acolo să beneficieze de un grant de la buget. S-a văzut că am avut dreptate și România a performat mai bine decât multe alte țări. Așa și aici, orice măsură luăm nu trebuie să fie văzută ca o gratuitate din partea Guvernului pentru că ea va fi abuzată. Vă spun că în momentul în care mergem pe această cale nu vom avea bani la buget să satisfacem toate cerințele, pentru că în momentul în care poți să dai granturi pentru un anumit sector de ce să nu facem la toate sectoarele? Acest cost al energiei afectează toate sectoarele din România, nu doar îngrășăminte, mâncare sau carburanți”, a adăugat Florin Cîțu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`