Florin Cîţu: Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Trebuie să corectăm cât mai repede greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD

Florin Cîţu: Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Trebuie să corectăm cât mai repede greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu susținecă raportul MCV publicat de Comisia Europeană este unul pozitiv pentru România.

„Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Comisia Europeană apreciază faptul că în 2021 s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările rămase din cadrul MCV. Marea bătălie pentru o justiţie independentă este, de fapt, bătălia pentru normalitatea unei societăţi democratice. Legile şi instituţiile trebuie să garanteze eficienţa actului de justiţie pentru cetăţeni şi independenţa sistemului judiciar. În perioada următoare, trebuie să corectăm cât mai repede greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD! Într-o guvernare eficientă, legile bune rezolvă probleme, nu generează probleme!”, a scris Florin Cîţu marţi pe Facebook.

România rămâne sub MCV

Comisia Europeană a anunțat că va continua să monitorizeze evoluţia situaţiei din România, prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, până la îndeplinirea obiectivelor.

„Astăzi, Comisia Europeană a publicat raportul în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare,MCV. Din octombrie 2019, nu am mai avut un astfel de raport. Au fost monitorizate toate mișcările noastre în plan legislativ și raportul, ca de obicei, reprezintă o imagine fidelă și obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Aș sublinia, în termeni generali, că nota în care este scrisă acest raport este o notă pozitivă, se remarcă progresele și din anul 2020, și de la începutul acestui an, și suntem încurajați să mergem pe această linie în continuare. Stabilimfoarte clar că avem ca obiectiv noi, România, ideea de a ridica cât mai curândMCV”, a declaratStelian Ion.

El a precizat că în același raport se vorbește și despre proiectul privind desființarea Secției speciale, iar Comisia „apreciază” forma propusă de Guvern și trimisă către Parlament.

„Este important să păstrăm această linie care, repet, este un corectă, așa cum spune Comisia Europeană, și mă voi referi la câteva chestiuni punctuale. Spre exemplu, la subiectul desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție – este de remarcat faptul că în cadrul raportului Comisia apreciază proiectul de lege propus de Guvern și trimis către Parlament, se observă faptul că nu se referă în cadrul acestui raport în niciun fel membrii Comisiei la necesitatea impunerii unor garanții suplimentare odată cu desființarea SIIJ. Este o chestiune pe care aș vrea să o pun și în context mai concret, în context local, pentru că în urma deciziei CJUE din 18 mai 2021, deci de dată foarte recentă, deja instanțele noastre judecătorești au început să dea anumite soluții – mă refer la o decizie dată de Curtea de Apel din Pitești – potrivit cărora înființarea SIIJ nu se justifică”, a adăugatStelian Ion.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”