Florin Cîțu: Părinții să țină copiii acasă dacă au simptome. Fac apel către profesori să se vaccineze anti-COVID-19

Florin Cîțu: Părinții să țină copiii acasă dacă au simptome. Fac apel către profesori să se vaccineze anti-COVID-19
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu i-a îndemnat pe profesori să accepte vaccinul anti-COVID-19, că e spre binele lor și a celor din jurul lor. Iar părinților le-a transmis să-i țină pe copii acasă în cazul în care constată că aceștia au simptome. Precizările vin în contextul în care, luni, școlile s-au redeschis, iar lecțiile se țin din nou cu prezența fizică în clase.

Florin Cîțu, apel către profesori și părinți la redeschiderea școlilor

„După multe luni, copiii merg din nou la școală după cele trei scenarii, dar cu multe restricții. Suntem atenți cum evoluează situația. E important să purtăm mască, să folosim dezinfectant și să păstrăm distanțarea socială. E important să urmărim mesajele care vin zilnic de la Ministerul Educației și al Sănătății. Depinde de noi toți să avem un an școlar fără probleme.

Fac apel către părinți: când vedem simptome la copii ca de gripă, e recomandat să rămână acasă. Vom depune toate eforturile și vom monitoriza școlilor, dar fără implicarea părinților acest lucru nu se poate face. Fac apel către profesori să se vaccineze. E important pentru sănătatea lor, a copiilor și a tuturor. E important să avem un an școlar fără probleme”, a declarat prim-ministrul.

El a precizat apoi că formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea elevilor suspecți de COVID-19 e recomandat: „E recomandat, ca să fie cât mai simplă procedura dacă în școală se depistează un copil cu simptome. Până atunci, e mai important ca părinții să fie atenți și dacă e un copil cu simptome, să rămână acasă. Dacă un copil are simptome și trebuie testat, va trebui să fie completat”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Peste 2,4 milioane de elevi revin în bănci de azi

Peste 2,4 milioane de copii au revenit de astazi în bănci, adică 80% din numărul total al elevilor din România. Nu se va face rabat de la purtarea măştii de protecţie şi sunt anunţate controale, atât în instituţiile de învăţământ, cât şi în autobuzele care transportă copii.

Medicii sunt de acord cu deschiderea şcolilor şi revenirea elevilor în bănci, însă atrag atenţia că regulile trebuie respectate. Pericolul este încă mare, dar, spun specialiştii, acum avem două arme în plus faţă de momentul în care şcolile şi-au închis porţile: vaccinul şi testarea rapidă.

„Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză, adică e clar că, din păcate, sunt școli în România unde aceste reguli de distanțare, regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective. Ori că sunt foarte mulți elevi în clasă (…), ori că nu există grup sanitar, nu există suficient dezinfectant și așa mai departe. Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect”, a declaratAdrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național „Matei Balș”.

Întrebat ce mai trebuie să știe părinții despre riscurile Covid la școală, medicul a răspuns: „Că riscul va rămâne – sigur, nu e un risc mare, încercăm să îl reducem cât se poate de mult, dar să știți că acest risc de transmitere există și dacă cei mici nu merg la școală. În momentul în care merg în malluri sau merg în altă parte, e un risc mic, dar există, și atunci trebuie să luăm în calcul că lucrurile merg mai departe. Avem nevoie de un proces de educație care să continue, mai ales că e greu de spus cât va mai dura pandemia”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”