La începutul verii, prim-ministrul Florin Cîțu spunea despre campania de vaccinare că este una de „succes” și că trebuie analizată prin prisma a ceea ce se întâmplă în România ca evoluție a pandemiei. La trei luni distanță, ritmul de imunizare este în continuare unul lent, însă s-a ajuns la peste 3.900 de cazuri noi de infecție cu coronavirus.
România este penultima în UE ca pondere populațională vaccinată cu schemă completă (28%). Practic, doar Buglaria stă mai prost decât țara noastră (cu 16%). Media UE este de 66%, conform datelor centralizate de Our World in Data.
„Nu mă îngrijorează. Aţi văzut în iarnă, când m-a îngrijorat ceva, am cerut imediat mai multe paturi la ATI. Sunt foarte atent la aceşti indicatori”, a afirmat premierul în 12 iunie, citat de Agerpres.
Campania de vaccinare, spunea el tot atunci, „trebuie văzută prin prisma a ceea ce se întâmplă astăzi în România cu pandemia”.
„Şi vedem că avem un număr mai mic de persoane care sunt testate pozitiv, avem număr mai mic de persoane la ATI şi aşa mai departe. Deci, toţi indicatori arată că această campanie de vaccinare a dat rezultate. Ea poate fi accelerată sau ritmul se reduce în funcţie de ceea ce se întâmplă cu pandemia. Eu cred că, dacă ne uităm la cum reacţionează populaţia, vedem că această campanie are succes. Am încredere că vom ajunge şi la celelalte cifre în perioada următoare”, adăuga Florin Cîțu.
Declarația premierului poate fi urmărită AICI de la minutul 6:40.
La bilanțul de pe 14 septembrie, autoritățile au raportat peste 3.900 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2. Potrivit INSP, pe un interval de ore au fost înregistrate 96 de decese asociate SARS-CoV-2. Aceleași date arată că în secțiile de Terapie Intensivă sunt internați 675 de pacienți cu COVID-19, printre care și 10 minori.
În tot acest timp, campania de vaccinare înaintează lent, cu puțin peste 8.000 de persoane vaccinate în 24 de ore la cea mai recentă raportare. La nivel național s-a ajuns la 5,2 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze.