Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că pensiile speciale și pensiile de serviciu nu ar trebui decuplate de reforma sistemului de pensii. Această reformă, a mai spus Cîțu, durează chiar și opt ani, dar el și-a propus ca legislația în domeniu să fie schimbată în cinci ani, așa încât, pe baza ei, sistemul de pensii să devină apoi sustenabil. Șeful Guvernului a mai precizat că va merge în paralel cu reforma sistemului de pensii, a salarizării și reforma administrației publice.
„Eu nu aș mai decupla pensiile speciale, pensiile de serviciu de sistemul de pensii. Nu are sens să facem acest lucru. În coaliția de guvernare e un grup de lucru cu experți din toate cele trei partide care să vină cu propuneri. Dacă ne uităm la reforma sistemului de pensii, nu are legătură doar cu pensiile speciale, trebuie să vedem cum facem să fie sustenabil pe termen lung. În 15 ani vor ieși la pensie un număr mult mai mare de oameni, în timp ce intră mai puțini în forța de muncă. Trebuie să rezolvăm această problemă.
Am văzut reforme în mai multe țări. Nu durează un an, ci 5, 6, 7, 8 ani. Noi ne asumăm până în 2026, dar sunt și aici mai multe…Salarizarea la fel.
La finalul celor 5 ani să fie un sistem de pensii sustenabil. Nu e epocal, nu e imposibil. Nu se va susține în 5 ani, dar trebuie să pui legislatia așa încât să devină sustenabil. În 5 ani modificăm legislația în vigoare”, a declarat premierul Florin Cîțu, pentru Digi24.
Acesta a mai susținut că nu și-a asumat o înghețare a salariilor bugetarilor, ci „o dinamică foarte scăzută a salariilor”. De asemenea, nu a fost asumată reducerea numărului de bugetari, ci „o reformă a administrației publice și o creștere a informatizării aparatului public”.
„România intră într-o perioadă de transformare post-pandemie, lucru care nu s-a mai făcut de 30 ani. Sistemul de pensii intră într-o reformă puternică, sistemul de salarizare în reformă, administrația publică în reformă, digitalizarea, reforma companiilor de stat, toate se întâmplă concomitent”, a mai declarat Florin Cîțu.