Florin Cîțu: Măsurile pentru energie așteptăm să fie prezentate de Guvern, n-are sens să tot aruncăm în spațiul public informații care apoi să fie retrase. Prefer să măsurăm de 100 de ori și să tăiem o singură dată (VIDEO)

Publicat: 23 02. 2022, 18:38
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PNL, Florin Cîțu, a explicat că noul pachet de măsuri pentru domeniul energiei trebuie prezentat întâi de Guvern. „N-are sens să tot aruncăm în spațiul public informații care apoi să fie retrase”, a continuat liberalul.

Florin Cîțu (PNL): „Prefer să măsurăm de 100 de ori și să tăiem o singură dată decât să revenim asupra măsurilor, iarăși să le refacem”

Întrebat dacă în noul pachet de măsuri pentru energie ar putea fi modificat pragul de consum privind persoanele vulnerabile, el a explicat: „Ca să fie foarte clar, măsurile pentru energie așteptăm să fie prezentate de Guvern pentru că n-are sens să tot aruncăm în spațiul public informații care apoi să fie retrase. Prefer de fiecare dată să fie anunțate de Guvern când sunt gata. Dacă sunt mâine, ar fi cel mai bine, ar fi excelent să fie mâine. Noi am propus, dacă nu pot să fie implementate imediat, să prelungim ceea ce avem acum pentru încă o lună ca să poată fi făcute ca lumea. Prefer să măsurăm de 100 de ori și să tăiem o singură dată decât să revenim asupra măsurilor, iarăși să le refacem. Oamenii au nevoie de predictibilitate”.

În aceeași apariție publică, Florin Cîțu a vorbit și despre reducerea accizei la combustibil, context în care s-a arătat sceptic față de măsura propusă de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

„Eu am atras atenția asupra unor lucruri și în ședința de ieri. Am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile care costă 3 miliarde ar ajuta foarte mult. Vă dați seama, dacă o luam pentru tot anul, costă 9 miliarde, deci este un impact mare. În același timp, am spus foarte clar că trebuie discutat cu Comisia Europeană pentru că, dacă ești atent și citești tratatele de la Comisia Europeană, vei vedea că nu este ca la TVA, nu există niciun fel de portiță de negociere. Dacă reducerea este sub acciza minimă, infrigement-ul este declanșat automat și, bineînțeles, diferența trebuie plătită de la buget, deci pe lângă cei 3 miliarde pentru trei luni de zile – ceea ce mi se pare aberant, să iei o măsură pentru trei luni de zile, dar în fine – trebuie să dai și de la buget restul. Acestea au fost avertismentele mele”, a declarat liderul PNL.