Florin Cîțu, la Dăbuleni: România are cam 30% din suprafață împădurită. Provocarea pentru acest Guvern este să aducem gradul de împădurire peste media europeană de 38% (VIDEO)

Publicat: 24 03. 2021, 12:24

Prim-ministrul Florin Cîțu a participat alături de președintele Klaus Iohannis, miercuri, în localitatea doljeană Dăbuleni, la campania de împădurire pe terenuri nisipoase și degradate din sudul României. Premierul a subliniat că provocarea pentru Guvern este să aducă gradul național de împădurire, aflat în prezent la circa 30%, peste media de 38% a Uniunii Europene.

Premierul, la campania de împădurire pe terenuri nisipoase și degradate din Sudul României. Ce a declarat Florin Cîțu la Dăbuleni

„Se pare că oriunde mă duc nu scap de discuția despre fonduri. Suntem într-o zonă unde, așa cum au spus și domnul Președinte, și domnul ministru, a început deșertificarea în România și chiar la Dăbuleni este un loc emblematic. România are, astăzi, cam 29% – 30% din suprafață împădurită, în timp ce Uniunea Europeană are o medie de 38% împădurită. Asta este provocarea pentru acest Guvern. Alocăm resursele prin PNRR, poate și resurse bugetare dacă mai este nevoie, dar provocarea pentru acest Guvern, pentru domnul ministru, pentru domnii miniștri, este să aducem gradul de împădurire în România de la 29% – 30% peste media europeană de 38% și de asta suntem astăzi aici, să începem această campanie, iar prezența mea aici este pentru a arăta că susțin această campanie și vom aloca resursele necesare”, a declarat prim-ministrul.

Klaus Iohannis: Am discutat cu Guvernul și am decis să alocăm 1,5 miliarde de euro pentru împăduriri

Președintele României, care de asemenea a luat parte la acțiunea de la Dăbuleni, a explicat că în Dolj „deșertificarea e o realitate”, în condițiile în care pământul arabil s-a transformat în teren nisipos. Cu această ocazie, a anunțat că el și Guvernul au decis să aloce 1,5 miliarde de euro pentru împăduriri.

„În Dolj, deșertificarea e o realitate. Pământul arabil s-a transformat în teren nisipos. Dacă nu se face nimic, nisipul se duce mai departe și deja acum avem o pierdere de peste 1000 de hectare de teren arabil în fiecare am. Trebuie intervenit.Cealaltă chestiune ține de mediu și denevoia de a avea mai multe păduri. Cu toții ne dorim un mediu curat pentru noi și viitoarele generații. Cam toată lumea a înțeles pericolul încălzirii climatice și metoda cea mai eficientă pentru combaterea schimbării climatice: extinderea suprafețelor de pădure. Am discutat cu Guvernul. Am decis să alocăm o sumă imensă, 1,5 miliarde euro, pentru împăduriri.Aceste acțiuni, împreună cu oprirea tăierilor ilegale, sigur vor duce la un progres semnificativ, la recuperarea terenului valoros și la îmbunătățirea mediului în general”, a spus șeful statului, care a vorbit la Dăbuleni și despre situația epidemiologică din țară.