Premierul Florin Cîțu a dat asigurări, luni, că întreaga reformă în domeniul Justiției „va face sens”.
Precizarea vine în contextul în care, săptămâna trecută, Comisia juridică a dat aviz favorabil pentru desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), promisiune făcută de actuala coaliție de guvernare. Numai că a trecut și un amendament, formulat de un reprezentant al minorităților naționale, dar o propunere a UDMR, potrivit căruia judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată numai cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Proiectul înaintat de Ministerul Justiției, condus de Stelian Ion (USR-PLUS), nu prevedea nicio astfel de superimunitate. De altfel, după votul din Comisie, Ion n-a părut prea entuziasmat. A precizat, totuși, că fără un astfel de compromis proiectul privind desființarea SIIJ nu ar fi trecut deloc. USR-PLUS și PNL au nevoie și de voturile parlamentarilor UDMR în acest sens.
Întrebat, luni, dacă va propune în ședința coaliției să fie modificat sau chiar eliminat amendamentul care conferă superimunitate magistraților, Cîțu a răspuns: „Spun ce am spus mereu: vreau ca legea să treacă de Parlament cât mai aproape de varianta pe care am aprobat-o în Guvern. Pentru asta e nevoie de întreg pachetul de Legi ale Justiției, nu doar de acest pachet. Veți vedea că tot pachetul va face sens”.
Florin Cîțu, întrebat dacă va fi eliminat amendamentul ce dă garanții suplimentare magistraților: Veți vedea că tot pachetul de Legi ale Justiției „va face sens”
Vineri, ministrul Justiției, Stelian Ion, a ținut să amintească faptul că UDMR-iștii au votat pentru înființarea acestei secții.
„UDMR-ul, eu nu pot uita faptul că a fost de acord cu înfiinţarea Secţiei (Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie – n.r.) şi că au votat în anii trecuţi pentru înfiinţarea acestei secţii. Acum au spus că sunt de acord cu desfiinţarea, dar condiţionat. De fapt, despre asta este vorba, soluţia pentru a debloca proiectul de desfiinţare a SIIJ a fost aceea a acorda această garanţie, din punctul meu de vedere soluţie nefericită. Dar varianta era să nu avem desfiinţarea SIIJ şi între a nu avea desfiinţarea SIIJ, adică între un pericol cert, imediat, actual şi un pericol viitor, posibil, eu cred că trebuia să rezolvăm această problemă”, a explicat Stelian Ion, pentru Digi24.
UDMR a susținut și modificările operate de PSD-ul condus de Liviu Dragnea la Legile Justiției și Codurile Penale. De altfel, fostul deputat UDMR Marton Arpad a fost mâna dreaptă a fostului deputat PSD Florin Iordache în controversata Comisie specială pentru legisle justiției, din legislatura trecută.
Replica pentru Ion a venit de la Botond Csoma, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților: „Am remarcat faptul că, din nefericire, domnul ministru Stelian Ion abordează subiectul justiției ca un politruc. Este inadmisibil ca acest subiect să fie politizat și să nu avem un dialog rațional, bazat pe argumente clare, care să expună situația reală. Este de neacceptat ca ministrul Justiției să ridiculizeze o opinie exprimată de CSM, aceea prin care a dat un aviz negativ proiectului inițiat de dânsul și, în același timp, să ignore raportul Inspecției Judiciare, care semnalează niște probleme sistemice grave, care pot afecta independenta judecătorilor. În mandatul trecut, în calitate de deputat, domnul ministru Stelian Ion, a fost un fel de portavoce care acționa potrivit unor sloganuri politicianiste. Sper, însă, că de acum domnul Stelian Ion își va lua în serios atribuțiile de ministru al Justiției și nu va rămâne un fel de trompetă care acompaniază niște lozinci folosite în scopuri electorale”.