Florin Cîțu îl invită pe Marcel Ciolacu la Ministerul Finanțelor pentru o discuție despre situația financiară a României și starea economiei: ”Este important să avem această discuție înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură”

Publicat: 26 08. 2020, 14:47
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în invită pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, la sediul Ministerului ”pentru o prezentare a situației financiare a României și starea economiei”. Într-o postare pe Facebook, mambrul cabinetului liberal susține că este dispus să răspundă oricărei întrebări depsre buget sau starea economică a țării, venită din partea președintelui social-democrat. Totodată, Florin Cîțu precizează că este important ca această discuție să aibă loc înaintea dezbaterii moțiunii de cenzură care a fost depusă de PSD împotriva Guvernului Orban.

Ministrul Finanțelor îl invită pe șeful PSD la o discuție despre economia României: ”Este important să avem această discuție înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură”

”Domnule Ciolacu,

Eu, Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Publice, vă invit în mod oficial pe dumneavoastră personal la Ministerul Finanțelor Publice pentru o prezentare a situației financiare a României și starea economiei.

Voi prezenta următoarele teme:

– Deficitul bugetului general consolidat
– Execuția bugetară după 7 luni de zile
– Situația datoriei publice
– Situația împrumuturilor
– Situația cheltuielilor bugetare, situația cheltuielilor legate direct de criza de coronavirus, situația cheltuielilor cu deschiderea anului școlar, situația cheltuielilor pentru cele două rânduri alegeri, locale și parlamentare.
– Situația veniturilor bugetare și estimările pentru restul anului.

Îmi exprim disponibilitatea de a va răspunde la orice întrebare legată de buget sau starea economică a României.

Având în vedere situația dificilă, din punct de vedere sanitar și economic, prin care trece România astăzi, consider că o astfel de întălnire trebuie să exceadă contrele politice și să aibă un singur obiectiv, sănătatea și bunăstarea romanilor.

În acelasi timp, consider că este important să avem această discuție înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură.

Îmi exprim speranța că veți onora invitația mea pentru că sunt momente în viață fiecărui om politic când trebuie să se ridice deasupra intereselor de partid. (…)

P.S. Cafeaua o dăm noi, indiferent de cât de mare este delegația dumneavoastră”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Florin Cîțu îl invită pe Marcel Ciolacu la Ministerul Finanțelor pentru o discuție despre situația financiară a României și starea economiei: ”Este important să avem această discuție înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură”

PSD vrea să înlăture Guvernul liberal prin moțiune de cenzură

PSD a depus, pe 17 august, la Parlament moțiunea de cenzură intitutală „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”. Moțiunea a fost semnată de 205 parlamentari, iar pentru ca aceasta să fie adoptată este nevoie de votul a 233 de aleși.

Textul moțiunii de cenzură a fost citit, pe 20 august, în plenul reunit, iar social-democrații urmează să stabilească data la care moțiunea va fi dezbătută și votată.

Între timp, însă, Guvernul a sesizat Curtea Constituțională cu provire la un posibil conflict juridic între instituții pe tema depunerii moțiunii de cenzură.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a declarat că decizia desesizarea CCR a fost luată în încercarea de a opri ”un abuz de interpretare a Constituției”.

”Noi am sesizat Curtea Constituțională nu pentru că ne-ar fi frică de o astfel de moțiune de cenzură, ci pentru a opri un astfel de abuz de interpretare a Constituției, în sensul în care s-ar putea depune o moțiune de cezură într-o sesiune parlamentară convocată în mod extraordinar de către o majoritate parlamentară efemeră”, a declarat Ionel Dancă, într-o intervenție telefonică pe B1 TV.

Totodată, ministrul Finanțelor a precizat că demersul celor de la PSD are deja consecințe pe piețele financiare.

„Și-au găsit să arunce ţara în aer şi vă spun că o moţiune de cenzură deja se vede pe pieţele financiare. Discuţiile pe care le-am avut în ultimele zile nu mai sunt despre pensii şi salarii, sunt despre ce se întâmplă cu Guvernul. Investitorii se uită să vadă ce se întâmplă dacă un guvern pică. În toată Europa, suntem singura ţară care are astfel de probleme”,a declarat Florin Cîţu, marți seara, pentru Realitatea Plus.