Florin Cîţu: Economia a încetinit în trimestrul 4 din 2021, deja suntem într-un tăvălug. Dacă nu se iau măsuri acum, există un risc de recesiune (VIDEO)
Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat, marți, că economia a încetinit în ultimul trimestru din 2021 și deja suntem într-un „tăvălug”. Prin urmare, măsurile pentru redresarea economică, a mai spus el, trebuiau luate ieri. Cîțu a mai afirmat că există riscul intrării în recesiune dacă nu se iau decizii rapid.
Florin Cîțu, despre situația economică a României
Întrebat când e ultimul moment în care ar putea fi luate măsurile economice pe care le-a propus, Florin Cîțu a răspuns: „Ieri. Gândiţi-vă că dacă deja economia a încetinit în trimestrul IV, deja suntem într-un tăvălug. Atunci, dobânzile Băncii Centrale nu erau crescute, deci eaa dat un semnal clar că e o problemă cu inflaţia. Întrebarea e până unde va merge Banca Centrală cu dobânzile”.
Despre un risc de recesiune, liderul liberalilor a spus: „Dacă nu se iau măsuri acum de a stimula economia, există un risc”.
Din nou, Cîțu a subliniat că statul trebuie să vină în sprijinul tuturor românilor, nu doar a unor categorii.
„Deja avem semnale că acest 4,2% creştere economică pentru 2022 e puţin optimist şi, pentru a-l menţine măcar la 4,2%, e nevoie de susţinere prin investiţii, e nevoie de a susţine puterea de cumpărare a românilor şi de aici propunerea cu reducerea contribuţiilor”, a mai declarat Florin Cîțu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Creșterea economică a României încetinește
Reacția sa vine după ce, tot marți, Institutul Național de Statistică a anunțat că Produsul Intern Brut (PIB) s-a redus cu 0,5% în perioada octombrie – decembrie, față de trimestrul anterior, iar la nivelul întregului an 2021, România a înregistrat o creștere economică de 5,6%, deși era așteptată o creștere de 7%.
„Încetinirea din finalul de an… aici avem un guvern nou în acea perioadă. Guvernul pe care-l conduceam nu mai era și nu mai puteam lua măsuri de redresare, dar ca să nu continue această scădere, sunt propunerile pe care le-am făcut ca economist, dacă cineva vrea să le ia în calcul. Dacă nu, creșterea dobânzilor, inflația, conflictul etc toate vor putea duce la o criză majoră. Dacă vrem să o evităm, am pus pe masă soluțiile”, a mai afirmat Florin Cîțu.