Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, joi, că pandemia de coronavirus a accentuat niște tendințe care deja se manifestau, ne-a adus noi provocări, dar și o serie de oportunități ce nu trebuie ratate. Acesta a precizat că Guvernul pe care îl conduce a demonstrat deja că este implicat în limitarea impactului crizei sanitare asupra economiei și va lua măsuri în continuare, ca economia să treacă de la un model bazat pe consum la unul bazat pe investiții. „2020 este închis, nu mai avem ce face. Obiectivul meu e ca creșterea din 2021 să anuleze scăderea de anul acesta”, a afirmat, la rândul său, ministrul finanțelor, Florin Cîțu.
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că pandemia de coronavirus a dat noi valențe unor probleme cu care deja ne confruntam și a accelerat tendințe care deja se manifestau la nivelul societății. Pe lângă acestea, criza sanitară ne-a adus în fața a noi provocări.
„Această criză multidimensională va accelera tendinţele deja existente sau emergente, precum reculul globalizării şi încercările de modificare a naturii acesteia sau tendinţele de renaţionalizare în sensul unei întăriri, din necesitate, a rolului statului. Criza va aduce efecte pentru ocuparea forţei de muncă, va determina o accelerare a automatizării şi robotizării, va schimba fluxurile umane şi economice, va avea consecinţe în ceea ce priveşte tendinţe de dezurbanizare, descentralizare, de delocalizare în anumite zone şi de reindustrializare în alte zone”, a declarat Ludovic Orban, în deschiderea Bucharest Forum 2020, potrivit Agerpres.
Totuși, șeful Guvernului a insistat că epidemia vine și cu anumite oportunități care nu trebuie ratate. Orban a afirmat că putem construi o economie mai puternică și mai prietenoasă cu mediul, valorificând noile tehnologii și digitalizarea, și putem clădi un sistem de sănătate mai performant și mai capabil să reziste crizelor.
„Pe scurt, putem moderniza România şi renaşte din această criză, precum legendara pasăre Phoenix”, a punctat el.
Ludovic Orban a afirmat apoi că Guvernul pe care îl conduce și-a demonstrat până acum determinarea de a limita impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei, prin măsurile luate în sprijinul companiile, angajatorilor și angajaților și prin investițiile făcute în diverse domenii.
„Măsurile adoptate şi cele aflate în pregătire pentru relansarea economiei au în vedere, în principal, sprijinirea companiilor, protejarea locurilor de muncă, asigurarea de investiţii publice în infrastructura de transport, în infrastructura energetică, în infrastructura digitală, în infrastructura de sănătate şi în infrastructura de educaţie. Nu în ultimul rând, de a asigura investiţii extrem de importante şi pentru un sector care a fost considerat o ‘Cenuşăreasă’ până de curând, şi anume sectorul îmbunătăţirilor funciare – irigaţii, desecări, combaterea eroziunii solului, combaterea deşertificării”, a continuat Orban.
Acesta a precizat apoi că Guvernul PNL își propune trecerea de la o economie bazată pe un consum susținut artificial la o economie bazată pe investiții, care să genereze o creștere sustenabilă, noi locuri de muncă și un nivel de trai mai ridicat pentru români.
Tot joi, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că economia nu și-a revenit și acest an e închis. Obiectivul e recuperarea pierderilor în 2021.
„E clar că economia nu și-a revenit. (…) 2020 este închis, nu mai avem ce face. Obiectivul meu e ca creșterea din 2021 să anuleze scăderea de anul acesta. La o scădere de 4%, să avem un plus de 4% în 2021. (…)
Putem pleca la o prelungire a facilităților din prezent. Asta e prima variantă, dar există și variante mai soft. Vrem să vedem ce costuri au însemnat aceste nouă luni. Comisia Europeană a suspendat pactul pentru stabilitate și anul viitor. Eu aș merge pe prelungire, dar trebuie discutat și cu băncile”, a declarat Florin Cîțu, potrivit economica.net.