Florin Cîţu, după o vizită la Institutul ”Matei Balş”: Vinovații vor suporta consecințele, indiferent de funcția pe care o au / Salariile mari din sectorul public trebuie justificate de un mod de lucru profesionist

Publicat: 30 01. 2021, 17:18
Foto: Florin Cîțu / Facebook

Premierul Florin Cîțu a mers, sâmbătă, la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, acolo unde a izbucnit un incendiu vineri dimineață, soldat cu moartea a șase pacienți COVID-19. Șeful Guvernului a insistat că expresia “merge și așa” trebuie să dispară, că e nevoie de investiții serioase în spitalele din România, dar și de criterii de performanță în sectorul public.

Florin Cîțu, vizită la spitalul ”Matei Balș”, după incendiul soldat cu 6 morți

„Astăzi am fost să văd ce s-a întâmplat la Institutul Matei Balș.

Am mers pentru a mă asigura că nu le lipsește nimic celor care cercetează cauza incendiului și că nu va exista pauză în această anchetă. Avem nevoie de adevăr cât mai repede.

Am discutat cu managerul institutului, Maria Nițescu, și cu doctorul Apostolescu, care a fost de gardă în noaptea incendiului”, a scris premierul Florin Cîțu, pe Facebook.

Acesta a insistat apoi că e nevoie de o schimbare de mentalitate, de investiții în spitale, de criterii de performană și seriozitate în sectorul public.

„Mai sunt foarte multe lucruri de făcut în spitalele noastre. Iar pentru mine este foarte clar că expresia “merge și așa” trebuie să dispară din mentalitatea care se reflectă în modul de lucru din instituțiile statului.

Este nevoie de criterii de performanță urgent și le voi introduce.

Salariile mari din sectorul public, comparativ cu sectorul privat, trebuie justificate de un mod de lucru profesionist. Indiferent de domeniul de activitate”, a continuat șeful Guvernului.

În finalul postării, el a promis că vinovații pentru incendiul de vineri vor plăti: „Și vă promit: vinovații vor suporta consecințele, indiferent de funcția pe care o au. Nimeni nu este mai presus de lege, iar în mandatul meu se va și materializa acest principiu”.

Șase morți după incendiul de vineri de la spitalul ”Matei Balș”

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la o clădire a Spitalului ”Matei Balș” din Capitală, în care erau tratați pacienți cu coronavirus.

Șase persoane au murit și mai mulți pacienți care erau tratați acolo au fost transferați la alte unități medicale din București.
Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Tot vineri, după ce a vizitat spitalul, președintele Klaus Iohannis a subliniat că există probleme structurale în spitalele din România și că i-a solicitat ministrului Sănătății să vină rapid cu un proiect de reformă.

„Așa nu mai merge! Angajaților din administrație, din Ministerul Sănătății, inspecțiile județene de sănătate, inspecțiile de control din Ministerul Sănătății le spun: ieșiți din birou și faceți-vă treaba, altfel plecați cu toții acasă! Fiecare angajat din sectorul public să-și facă treaba pentru care e plătit. E pretenția pe care o am de la acești angajați”, a declarat, tot vineri, și premierul Florin Cîțu, după o ședință de urgență a Guvernului.