Premierul Florin Cîțu a declarat joi, în legătură cu criza de la Timișoara unde populația a rămas începând de marți fără căldură și unde în spitale au început să moară pacienții de frig, că responsabilă este Primăria municipiului:
“Primăria Timișoarei ar trebui să vină cu explicații, există un primar care e gestionarul situației, a fost ales, a venit cu promisiuni și a explicat ce soluții va veni. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat acolo. Orice astfel de tragedie nu ar trebui să se mai întâmple”, a spus Florin Cîțu.
În Timișoara, situația continuă să fie critică. După ce inițial au anunțat că s-ar fi ajut la o înțelegere temporară cu un furnizor de gaze, primarul Dominic Fritz spune, într-o postare pe Facebook, că înțelegerea a eșuat și că s-a încercat până la miezul nopții conectarea, astfel încât oamenii să aibă căldură, dar fără succes.
El promite că joi va fi finalizată procedura și timișorenii vor avea căldură așa cum a promis – noaptea cetățenii și non-stop spitalele.
„Aseară la ora 18 am fost informat telefonic de către furnizorul de gaz cu care ajunsesem, cu sprijinul ministrului energiei, la o înțelegere pentru un contract temporar că nu mai dorește să semneze acest contract.
Asta după ce pe la ora 12.30 se agrease soluția temporară și și stabilisem că o putem comunica public”, se arată în postarea primarului Fritz.
Începând de marți, Colterm nu are o companie care să să furnizeze gaze naturale, motiv pentru care timișorenii tremură de frig. Primarul Dominic Fritz a precizat că majoritatea companiilor spun că nu au cantitățile necesare pentru a furniza constant gaze:
“Sunt câteva companii care au spus că pot să furnizeze prin sistem de plată în avans și ei la rândul lor încearcă să cumpere gazul pe care îl găsesc pe piață și să ni-l furnizeze nouă. Dar la prețurile actuale, de câteva milioane de lei pe zi, nu avem cum să dăm aceste sume și să semnăm contractul.
Asta înseamnă că în Timisoara în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, mai rău, spitalele vor rămâne fara căldură și apă caldă. Situatia este, din fericire, mai buna la Spitalul Victor Babes, care are o centrala proprie, la fel și la Maternitatea Odobescu, care are o centrală care se va porni”.