Președintele PNL, Florin Cîțu, a explicat că decizia parlamentarilor liberali de a depune proiectul pentru reducerea CAS cu 5% a fost cel mai probabil o reacție la inițiativa partenerilor de coaliție de a promova anumite măsuri care nu au fost discutate anterior.
Întrebat dacă există consens în coaliție pe inițiativa PNL privind reducerea contribuțiilor, liderul liberalilor a explicat: „Cred că sunt câțiva parlamentarii PNL care au depus un amendament. Eu am văzut câteva măsuri care n-au fost discutate în coaliție – de exemplu, extinderea facilității care este în domeniul construcțiilor pentru alte trei sau patru sectoare, ceea ce nu mi se pare normal. Dacă tot facem ceva, haideți să facem pentru toată economia. Cred că în acest context a fost depus și acel amendament, dar eu am spus foarte clar și ieri că vreau consens în coaliție pe această măsură și vom discuta în coaliție”.
Referitor la impactul bugetar pe care l-ar avea o asemenea măsură, el a spus: „Să știți că este mai mic decât impactul bugetar pe care îl avem prin compensarea facturilor doar pentru sectorul energiei, este un impact mai mic, și atunci poate că merită să ne uităm. Impactul la virgulă vi-l vor da cei de la Ministerul Finanțelor, eu am calculele mele, le punem atunci pe hârtie și vedem care sunt”.
El a explicat că fondurile necesare pentru această măsură ar putea fi asigurate „din același loc de unde ne luăm banii și pentru compensarea facturilor pentru energie”.
„Doar că aici vorbim de un beneficiu pentru toți românii, bani care pe de o parte vor fi investiți în economie și ne rămân banii din profiturile companiilor, asta înseamnă vreo 20 de miliarde care rămân la buget. În acea schemă luăm banii de la companii, supraimpozitarea profiturilor, și îi dăm către facturi. În ceea ce propun eu există acest impact, dar ne rămân banii ceilalți din supraimpozitarea profiturilor companiilor”, a punctat Florin Cîțu.