Florin Cîțu, despre proiectul privind desființarea Secției speciale: Are un calendar clar în Parlament. Este în procedură de urgență (VIDEO)

Publicat: 16 03. 2021, 16:13
Foto. Guvernul României / Facebook

Proiectul referitor la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție are un calendar clar în Parlament, fiind în procedură de urgență, a precizat prim-ministrul Florin Cîțu marți, într-o conferință de presă.

Ce a declarat Florin Cîțu despre proiectul privind desființarea Secției speciale

Întrebat cum va trece proiectul privind desființarea SIIJ de Parlament, în condițiile în care UDMR nu este de acord cu forma inițiativei legislative, premierul a răspuns: „Are un calendar clar în Parlamentul României. Este în procedură de urgență. Eu nu cred că informația că partenerii noștri nu sunt de acord este corectă, pentru că partenerii noștri fac parte din Guvern, deci, când s-a aprobat în Guvern forma, am plecat cu toții. Acum că în Parlamentul României vor fi amendamente poate de la toată lumea, asta este altceva, dar forma care a plecat din Guvern a fost aprobată de coaliția de guvernare, iar UDMR (…) sunt membri în coaliția de guvernare și parteneri în Guvern”.

Proiectul privind desființarea SIIJ, adoptat de Guvern în 18 februarie

Mesajul prim-ministrului Florin Cîțu vine în contextul în care, în 20 ianuarie 2021, Guvernul a adoptat un Memorandum pentru finalizarea MCV, cu un calendar referitor la aprobarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ, respectiv a proiectelor legilor justiției.

„În ședința de astăzi, 20 ianuarie 2021, Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema «Demersuri prioritare necesare pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) – legislația în domeniul justiției». Documentul prevede calendarul pentru adoptarea de către Executiv a proiectelor de interes pentru sistemul judiciar. Astfel, în document se prevede aprobarea, cu prioritate, în Guvern, până la sfârșitul lunii februarie 2021, a proiectului de lege de desființare a SIIJ şi transmiterea acestuia spre adoptare, în procedură de urgență, de către Parlament. Proiectele legilor justiției vor fi, de asemenea, aprobate de către Guvern până la sfârșitul lunii aprilie 2021 și transmise spre adoptare, în procedură de urgență, de către Parlament”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, aceste demersuri sunt necesare pentru îndeplinirea recomandărilor cuprinse în Raportul MCV publicat de Comisia Europeană la 22 octombrie 2019.

Între timp, în 18 februarie, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind desființarea SIIJ, iar actul normativ a fost trimis în Parlament.