Florin Cîțu, despre incendiul de la Institutul Matei Balș: Nu am învățat nimic din experiența de anul trecut. Nu putem să cheltuim 95% din resurse pe salarii și sporuri. Fiecare angajat din sectorul public să-și facă treaba

Florin Cîțu, despre incendiul de la Institutul Matei Balș: Nu am învățat nimic din experiența de anul trecut. Nu putem să cheltuim 95% din resurse pe salarii și sporuri. Fiecare angajat din sectorul public să-și facă treaba
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a convocat o ședință de urgență la Guvern după incendiul de la Spitalul ”Matei Balș”, soldat cu moartea a cinci pacienți. Procurorii au deschis în acest caz un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, iar la unitatea medicală au avut deja loc primele audieri. La ”Matei Balș” a ajuns și președintele Klaus Iohannis, care a vorbit despre problemele structurale din spitalele românești și nevoia unei reforme urgente.

Declarațiile premierului Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern:

  • La câteva minute după ce a fost făcut apelul la 112, am fost contactat de Arafat, care mi-a spus că e un incendiu la Balș. A fost declanșat planul roșu și de atunci am rămas în permaent contact cu instituțiile implicate.
  • Concomitent, au fost găsite locuri la alte spitale din București pentru pacienți. Le mulțumesc managerilor că au acționat imediat. La 06.37 toți pacienii erau deja transferați
  • Mulțumesc angajaților de la Balș care s-au implicat imediat pentru transferul pacienților
  • Metehnele sistemului de sănătate au fost iar prezente
  • Anul trecut au fost alocate 65 de miliarde de lei, adică 6,1% din PIB. Doar o foarte mică parte s-au dus pe investiții. E momentul ca toți să înțelegem că nu putem să cheltuim 95% din resurse pe salarii și sporuri. Trebuie să facem investiții ca să evităm aceste tragedii
  • Amconstituit o echipă complexă care va prezenta un raport. Avem unul preliminar, dar vom prezenta concluziile finale și următorii pași.
  • Nu am învățat nimic din experiența de anul trecut.
  • Așa nu mai merge! Angajaților din administrație, din Ministerul Sănătățții, inspecțiile județene de sănătate, inspecțiile de control din Ministerul Sănătății le spun: ieșiți din birouși faceți-vătreaba, altfel plecați cu toții acasă!
  • Fiecare angajat din sectorul public să-și facă treaba pentru care e plătit. E pretenția pe care o amde la acești angajați

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cinci pacienți au murit într-un incendiu izbucnit la spitalul ”Matei Balș” din București

Unincendiu a izbucnit, vineri dimineață, la o clădire a Spitalului ”Matei Balș” din Capitală, în care erau tratați pacienți cu coronavirus.Cinci pacienți au decedat. Zeci de bolnavi au fost transferați la alte unități medicale din București.

Procuroriiau deschis un dosar penalin rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Fiica unei paciente internate cu COVID-19 la spitalul ”Matei Balș”, a susținut, pentru B1 TV, că în saloanenu erau condiții potrivitepentru pacienți și că, săptămâna trecută, cu acordul medicilor, i-a adus mamei sale o aerotermă, căci era foarte frig. În schimb, Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan,a declaratcă în ultima săptămână nu au fost probleme cu căldura.

Audierile cadrelor medicale au început deja.

Un bărbat internat la„Matei Balș”, dar nu în pavilionul afectat de incendiu, a spuscă a observat „o explozie fără multe flăcări” în timpul incendiului:„Afost o explozie fără multe flăcări, o lumină sau un flash la 20 de metri de unde mă aflu. În scurt timp au venit cadrele medicale – infirmiere şi asistente – au intrat în fiecare salon, ne-au explicat că a fost o problemă, să stăm liniştiţi. La un moment dat fumul devenise destul de înţepător, a trebuit să închidem fereastra. A fost fum, dar nu dăunător”.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a transmiscă vineri dimineață s-au întregistrat10 apeluri la 112, careanunţau incendiul de la Institutul ”Matei Balş”. Primul telefon a fost dat la ora05:04, iar apeluri au curs mai mult deo oră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`