Florin Cîțu, despre desființarea SIIJ: Guvernul a făcut totul ca această măsură să fie luată. Acum este datoria Ministerului Justiției

Florin Cîțu, despre desființarea SIIJ: Guvernul a făcut totul ca această măsură să fie luată. Acum este datoria Ministerului Justiției
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîțu spune că Executivul a făcut tot ce putea pentru eliminarea Secției Speciale. Totodată, Comisia de la Veneția a transmis clar faptul că SIIJ trebuie să fie desființată.

„Guvernul a eliminat această Secția Specială, este clar că criticile au venit și din interiorul sistemului și de la Comisia de la Veneția.

Acum este datoria Ministerului Justiției și a Parlamentului să definitiveze această procedură. Guvernul a făcut totul ca această măsură să fie luată.

Eu am propus varianta, cea pe care o susține este cea pe care am aprobat-o în ședință”, a explicat premierul Florin Cîțu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Comisia de la Veneția, mesaj pentru ministrul Justiției

Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat, luni, că membrii Comisiei de la Veneția au transmis clar că Secția specială trebuie desființată și că nu ar trebui introduse garanții suplimentare, adică alte imunități, pentru magistrați.

Ion a mai afirmat că dacă proiectul de desființare a SIIJ ar fi rămas în forma trimisă de Guvern Parlamentului, deci fără amendamentele aduse la Camera Deputaților, Secția aceasta era deja istorie. Ministrul a subliniat că varianta corectă a legii de desființare a SIIJ este cea formulată de Ministerul Justiției, deci fără garanții suplimentare pentru magistrați, după cum susține și Comisia de la Veneția.

Stelian Ion, după răspunsul Comisiei de la Veneția privitor la Secția specială

„Am primit vești bune de la Veneția. Comisia de la Veneția a emis avizul favorabil, e foarte clar, desființării SIIJ. E un aviz mult așteptat.

Am sesizat Comisia de la Veneția pentru că, în Parlament, proiectul Guvernului a întâmpinat anumite dificultăți și au existat anumite discuții contradictorii. La Camera Deputaților au fost introduse niște amendamente suplimentare, o imunitate suplimentară pentru magistrați, care a trezit critici și din partea unei părți a magistraturii și din partea societății civile.

Am considerat necesar a clarifica aceste chestiuni prin scrisoarea adresată Comisiei de la Veneția, iar azi a venit răspunsul.

Dacă s-ar fi mers pe varianta plecată din Guvern, dacă am fi adoptat legea fără garanții suplimentare și alte discuții, până la această oră SIIJ ar fi fost istorie.

E foarte important pentru mine ca, odată cu desființarea SIIJ să nu se creeze alte impedimente în actul de justiție, să nu se creeze instituții care să provoace blocaje în actul de justiție.

Azi, Comisia de la Veneția ne-a spus lucruri foarte importante. În primul rând pentru cei care se chinuiau din răsputeri să salveze această Secție, să spună că ar trebui ca Guvernul să sprijine această activitate, e foarte clar ce ne spune Comisia de la Veneția. Aceasta felicită autoritățile române pentru inițiativa de desființare a SIIJ.

De altfel, Comisia a criticat de la început înființarea SIIJ, dar argumentele ei au fost ignorate de decidenții din 2018. Acum nu mai avem motive de reținere.

Alte chestiuni ridicate între timp: e nevoie de garanții suplimentare pentru magistrați? Comisia spune clar: amendamentele introduse în Camera Deputaților, acele așa-zise garanții, sunt în realitate niște imunități care ar arunca o umbră de îndoială asupra acului de justiție.

Comisia de la Veneția arată că trebuie refăcută competența DNA. E foarte simplu, se revine la situația anterioară.
Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară fără nici o grijă. Acesta e mesajul pe care îl voi transmite în coaliția de guvernare. Săptămâna viitoare ar fi de așteptat o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ.

Le solicit colegilor senatori să ia degrabă în discuție acest proiect de lege. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, se vor ridica mari semne de întrebare față de programul de guvernare.

Mă aștept din partea colegilor de coaliție să-și respecte cuvântul dat și programul de guvernare”, a declarat ministrul USR-PLUS al Justiției, Stelian Ion.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)