Premierul Florin Cîțu a comentat decizia Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași privind condițiile pentru participarea studenților și a cadrelor didactice la sesiunea de examene și s-a arătat de părere că astfel de măsuri sunt menite să creeze un mediu mai sigur și să dea siguranța că nu se răspândește virusul.
Întrebat la finalul ședinței de Guvern de joi ce crede despre măsura UMF Iași, având în vedere dreptul la educație, primul-ministru a declarat: „Este aici domnul ministru al Educației, cred că vă poate răspunde. Eu cred că astfel de măsuri se iau pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe boala și de aceea se încearcă a se crea un mediu sigur pentru cei care participă la acest examen, dar pentru detalii este aici ministrul Educației și vă rog să îl întrebați”
Întrebat dacă, spre exemplu, alte instituții de stat ar implementa măsuri similare pentru revenirea angajaților la serviciu, premierul Florin Cîțu a explicat: „Nu prea pot instituțiile de stat să ia decizii fără să avem un act normativ”.
Decizia a fost comentată și de ministrul Educației, care a explicat că „nu este îngrădit niciun drept”.
„Nu este îngrădit niciun drept. Nu sunt studenți oarecare, sunt studenți la Medicină! Ei intră în spitale. În spitale, bolnavii sunt obligați să prezinte un test PCR. Dacă bolnavii intră în spital cu test PCR, nu văd de ce am primi studenții de la Medicină fără test PCR”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Concret, conform deciziei semnate în 12 mai de rectorul Viorel Scripcariu, studenții, cadrele didactice și personalul didactic auxiliar de la UMF Iași vor putea participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai – 19 iunie doar dacă prezintă, înainte de fiecare examen, unul dintre următoarele documente: