Florin Cîțu: Toți miniștrii trebuie să arate transparență. Va fi o evaluare la mijlocul anului / Veniturile trebuie legate de performanță / Trebuie reformă din temeii / Dreapta va sta la guvernare 8 ani (VIDEO)

Publicat: 11 03. 2021, 20:02
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Florin Cîțu a vorbit joi, pentru B1 TV, despre evoluția epidemiei de coronavirus în România, campania de vaccinare anti-COVID-19, soluțiile pentru problemele economice ale țării, planurile sale de reformă și principalele dispute de pe scena politică.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarațiile prim-ministrului Florin Cîțu, pentru B1 TV:

  • Despre suspendara vaccinării cu AstraZeneca în 9 state europene: Din informațiile pe care le avem acum, lotul respectiv în care au apărut problemele nu a fost distribuit în România. Vom vedea ce decizie vom lua, dar campania de vaccinare merge mai departe. În martie primim suplimentar 170.000 de doze.
  • Despre campania de vaccinare în România: Cu cât vaccinăm mai mulți oameni, cu atât putem ține deschisă economia și reveni la normal mai repede
  • Începem mai repede vaccinarea populației generale, din 15 martie.
  • Și în București sunt locuri libere și în Timișoara am descoperit, deci oamenii să meargă să se vaccineze. În Timișoara a fost surprinzător că erau locuri, dar a intrat în carantină. Trebuie mai multă atenție și din partea noastră și a cetățenilor. Sunt locuri libere, trebuie să le folosim.
  • Vaccinarea e voluntară. Am început cu personalul medical, apoi vârstnicii și cei cu boli cronice. Deci e o vaccinare voluntară și cei care au vrut s-au vaccinat. De asta pare că nu a mers 100%. Nu a oprit nimeni vaccinarea în aceste categorii.
  • Aseară erau 1.600 de locuri în București. Și în Timișoara erau. Poate că oamenii nu știu să folosească platforma…
  • Vom ajunge la 2 milioane de persoane vaccinate luna aceasta și luna viitoare vom avea 3 milioane de doze numai de la Pfizer, deci lucrurile vor avansa.
  • Am scenarii în care terminăm mai repede, dar avem și scenariul în care vaccinăm 10,4 milioane până la finele lunii septembrie. Trebuie să informăm oamenii, nu există nicio problemă. Acolo unde s-au vaccinat oamenii în lume vedem o scădere a numărului de cazuri.
  • Vom avea doze mai mult decât pentru toată lumea.
  • Acum nu știm dacă anul viitor va trebui să vaccinăm. Trebuie să avem doze dacă e nevoie.
  • Despre creșterea numărului de cazuri: Anul trecut nu am avut vaccin și am reușit să trecem prin aceste perioade. În paralel cu campania de vaccinare, avem campania pentru a stopa epidemie: masca e obligatorie, distanțare socială, dezinfectantul rămâne cu noi tot timpul. Aceste măsuri nu se schimbă.
  • Dacă ne uităm la ce se întâmplă în restul Europei, vedem că noi avem printre cele mai relaxate restricții.
  • După ce am văzut efectele lockdown-ului anul trecut am realizat că nu mai putem face asta. Trebuie să menținem economia deschisă.
  • Cred că România a fost singura țară fără lockdown după perioada inițială.
  • România a avut un sezon de iarnă în care oamenii au mers la schi. Foarte puține țări și-au permis acest lucru.
  • Amdeschis școlile și nu de acolo a crescut numărul de infectări.
  • Nu există focare în școlile din România.
  • Ar trebui să știm cât se testează în fiecare județ: Să ne uităm la Slovacia care a testat pe toată lumea și nu aajutat, e într-una dintre cele mai dificile situații. La fel și Cehia. Deci nu știu dacă testarea mai mult sau în masă…Cred că trebuie să fim responsabili, când avem primele simptome trebuie să ne testăm și să ne izolăm. Trebuie să purtăm mască. Totul depinde de noi.
  • Cu DSP-urile e o discuție. Mă aștept la reforme puternice după pandemie, că au fost lucruri care nu au funcționat. Acum nu știm dacă putem schimba lucrurile radical, în mijlocul pandemiei. Dar am văzut câte probleme apar… Tocmai pentru că sunt lucruri esențiale, nu cred că putem începe o reformă în timpul pandemiei.
  • Avem nevoie de cetățeni sănătoși să asigurăm economia puternică și avem nevoie de o economie puternică, pentru a avea cetățeni sănătoși.
  • Desre funcționarea școlilor: Suntem încă în pandemie și n-o să fie nimic ca înainte, nu e o lume perfectă. Și Ministerul Educației și cel al Sănătății fac compromisuri
  • De ce mall-urile nu sunt închise în weekend: Ne-am uitat pe date și în mall-uri, zonele în care se puteau infecta oamenii sunt cele de restaurante, în rest nu aveam incidența așa mare. Sunt specialiști cei care propun, fiecare vine cu scenarii, date, studii, le luăm în calcul. Eu mă bazez pe oamenii din jur, că eu nu sunt specialist. Dar obiectivul meu e să avem o economie funcțională și oameni sănătoși.
  • Despre pașaportul de vaccinare: Până nu dăm șansa tururor românilor să se vaccineze nu putem introduce acest document. Asta ar crea o discriminare. Unii pot spune că nu s-au putut vaccina, că nu au fost vaccinuri. Deci până nu luăm toate persoanele să se vaccineze, cred că asta e o discuție care nu are sens în acest moment.
  • Despre conflictul cu Voiculescu și datele publicate de Ministerul Sănătății: A contat mai mult interpretarea. E foarte bine, transparență 100%. Sunt în spațiul public și pot fi interpretate de toți. Eu am cerut de prima dată ca Baciu și Gheorghiță să aibă conferințe săptămânale să prezinte datele. Primesc sesizări tot timpul, pe carele trimit al Corpul de Control sau unde trebuie să fie rezolvate nu era vorba despre această bază de date. Cred că am fost cel mai transprent dintre premieri. Și ieri am prezentat raportul de la ”Balș”. Voi prezenta și concluziile raportului Crpului de Control când va fi. CUm am prezentat mereu tot ce a trebuit să prezint, așa va fi și acum.
  • Despre cei 7.000 care ar fi sărit rândul: Îmi cereți să vorbesc de o interpretare făcută de cineva. Proprietarii datelor trebuiesă explice. Sunt multe informații în presă unele OK, altele nu. Eu nu văd o problemă în a avea mai multe informații.
  • O campanie de vaccinare de succes în România nu poate fi pusă sub semnul întrebării de interpretarea unor date. Toate datele arată că avem o campanie desucces. Obiectivul nostru e să scăpăm acum de pandemie.
  • Avem o campanie de vaccinare mai rapidă decât am anticipat și rebuie să păstrăm acest ritm. De aceea în martie vin 170.000 de doze. Știu că oamenii vor să se vaccineze. Chiar trebuie să accelerăm ritmul.
  • Nu trebuie să fie distribuite date cu caracter personal. Când vorbim de informații personale trebuie să-i întrebăm pe oameni dacă vor să li se dea istoricul medical, CNP-urile… Nu s-a întâmplat asta, dar spun că trebuie transparență în condițiile legii.
  • Toți miniștrii sunt evaluați pe aceleași obiective.Cred că toți miniștrii trebuie să arate transparență, că e banul public. Am spus de la început că trebuie să eliminăm risipa, furtul banului public.Am spus de digitalizare, de transparentizare. Amfost primul care a venit cu așa ceva, la Ministerul Finanțelor.Am fost singurul care a reușit să reducă cheltuielile de personal într-un an complicat, an electoral. Am făcut și reorganizare. Așa vreau să fac pentru toată țara. E foarte important să eliminăm risipa. Vom veni cu o Ordonanță în câteva zile referitoare la numărul de persoane în CA-uri. În câte CA-uri pot fi membri.
  • Am cerut miniștrilor să vină cu programe de restructurare pentru companii și nu au venit. Nu există scuze. Am zis că se va face o evaluare la mijlocul anului. Miercuri cred că vom avea un Memorandum,un fel de fișă de parcurs, obiectivele de asumat în funcție de buget pentru fiecare Minister. Vom merge lunar și vom evalua cum merg lucrurile. Românii vor vedea în fiecare lună cum evoluează fiecare ministru. Dacă putem să facem un fel de aplicație să vedem performanța. Dacă vreți să-i spuneți carnet de note, carnet de note, că suntem în slujba oamenilor.
  • Sunt companii… Și azi am avut o discuție pe teme economice… sunt companii cu pierderi mari.
  • În ce va consta evaluarea miniștrilor. Ce se întâmplă cu miniștrii care nu au atins obiectivele:Vom vedea și public cum se întâmplă lucrurile, dar în Buget scrie clar că execuția bugetară la rectificare, pentru cei care nu au făcut execuția conform trimestrializării, acei bani se pot ajusta. Deci putem reduce bugetele ministerelor respective. Deci nu ne mai permitem să aruncăm bani. Anii trecuți puteai să ai execuție proastă până la finalul anului. Adică te împrumutai și la final vedeai că ministerul îți tirmitea banii înapoi. Acest lucru nu se va mai întâmpla. Într-o discuție cu directorii economici din ministere, de anul trecut, am spus că dacă se va întâmpla așa ceva vor merge acasă, că mă certam la fiecare rectificare bugetară că voiau bani.
  • Cum se face remanierea în cazul miniștrilor care nu sunt din PNL: Acum acest subiect nu există. Constituția spune cum se face remanierea, nu e de discutat aici. Cum și când se face nu se discută acum că e prematur.
  • Românii trebuie să știe, totul să fie transparent. ne uităm la promisiunile pe care le-am făcut, să vedem ce se întâmplă cu ele. Evaluarea o facem împreună cu românii.
  • Nu(simt tensiuni în Guvern din cauza lui Voiculescu). Și asta mi se pare interesant, nu ai cum să ai tensiuni, dar sunt oameni inteligenți, care vor să facă ceva, e normal să fie discuții. Important e că ajungem la o concluzii. Dacă lăsăm discuțiile asteal care oricum sunt mai mult în presă decât între noi, importantcă a fost votat Bugetul așa cum a fost trimis de Guvern, fără amendamente. E cel mai important test al coaliției. Arată că avem o coaliție puternică. E o coaliție care e pregătită să stea cel puțin 4 ani. Sunt convins că Dreapta va sta la guvernare 8 ani, că va avea succes această guvernare și românii vor vota iar Dreapta. Această coaliție e foarte bine închegată.
  • Ministerul Sănătății are două obiective:vaccinarea și pandemia. Noi toți nu trebuie să uităm de pandemie, că uităm de pandemie! Avem tendința să ne uităm la campania de vaccinare și uităm de pandemie. Chiar îi spuneam lui Raed Arafat acum câteva luni, când lucrurile erau OK, când spuneau unii medici că vor să reducă numărul de paturi la ATI. Și am spus că nu facem așa ceva. Am cerut un raport cu evoluția acestor paturi de la ATI cred că l-am primit seara acesta și vom vorbi zilele viitoare. Am spus specific să nu se facă așa ceva.
  • Despre rapoartele după incendiul de la ”Balș”: Cred că vin rapoartele, sper să vină cât mai repede. Cei de la Corpul de Control au găsit câteva lucruri și acea companie care nu avea autorizație de IGSU. Sunt câteva lucuri și tragediile puteau fi evitate. Așteptăm și celelalte rapoarte. Sunt rapoarte (lăsate de Tătaru) cu măsuri ce trebuiau luate după ce s-a îmtâmplat la Piatra Neamț. Sunt multe lucruri de făcut. Dingreșeli învățăm și trebuie să corectăm. Trebuie să vedem unde s-a greșit, pe lângă responsabilii care trebuie să plătească.
  • Despre neregulile de la Onești:Am spus că trebuie reformă din temeii. Au fost 30 de ani în care lucrurle s-au solificat și românii nu le mai acceptă. Trebuie reformă din temeii. Nu-i mai văd pe liderii de sindicat DIn Polițiecare erau toată ziua în fața Guvernului și cereau drepturi să vină acum să spună cum de a fost posibil. Hai să vedem dacă nu sunt dotări, să vedem cât s-a cheltuit pentru pregătire. Să punem lucrurile pe masă transparent, dar să vină să vorbească. Dacă doar stăm și cerem salarii mai mari și drepturi mai multe, nu vor vedea înmine un partener. Cei care vor săfacă reformă vor avea în mine un partener.
  • Despre modificările la Legea salarizării: Anvelopa salarială e aproape 11% din PIB, a rămas acolo anul acesta. Legea salarizării lucrează în interiorul ei. Pe lângă asta, trebuie să introducem criterii de performanță. Se spune că nu se poate, ba se poate! Dacă românii simt că atunci când lucrează cu statul nu e performanță, e clar. Veniturile trebuie să fie legate de performanță, de aici pornim, ăstae obiectivul. În această anvelopă salarială. Sunt oameni buni în sectorul public care trebuie premiați, sunt oameni care nu trebuie să fie acolo.Se face un audit în fiecare minister, sper csă facă miniștri, că de aici pornești.
  • În paralel se face și digitalizarea, care e o reformă și natural va elimina foarte multe elemente care nu-și au rost în sectorul public.
  • Despre sporuri: O să fie un sistem diferit în care și șefii de instituții nu o să fi acolo pe viață, o să fie mandate, evaluări mult mai transparente. Mai multe lucruri vor apărea transparent: limitarea numărului de CA-uri, de membri în CA-uri. Sunt lucruri care se întâmplă concomitent: legea salarizării, legea pensiilor, digitalizare, reforma companiilor de stat, reforma conducerii companiilr de stat. Trebuie să forțăm anul acesta reforma statului, că de 30 de ani nu s-a făcut aproape nimic. Trebuie să le amintim românilor că e un guvern de centru-dreapta, care susține o economie liberală, în care proprietatea privată e sfântă, nu un moft, cum spune a Iliescu. Antreprenorul e un erou. Trebuie să schimbăm 30 de ani de retorică găunoasă, socialistă, care a distrusmentalitatea și motivația cetățenilor de a munci și a face profit.
  • Despre voința politică: O s-o găsim. Trebuie să facem aceste lucruri dacă vrem ca România să fie competitivă în spațiul economic global, în secolul XXI.
  • Există vreo clientelă PNL în instituții care se opune schimbării? Eu nu văd lucrurile așa, schimbarea e dificilă pentru toată lumea. E complicat să faci schimbare. Eu am spus că-mi asum și știu că e un risc politic să faci reformă. Eu am văzut anul trecut ce se poate face România când creezi motivații clare. Anul trecut a fost un an în care statul a făcut un pas înapoi, deși era o perioadă de criză, multe companii erau în criză, dar conformarea a crescut. Avem venituri la buget un pic mai mari decât în 2019. Diferența era că eram în cea mai mare criză din ultimii 100 de aniversus creșterea economică care era în 2019. Deci am văzut ce pot face antreprenorii români când sunt lăsați să facă ce știu cel mai bine. Statul trebuie să se reformeze, că e o frână în dezvoltarea economiei, aparatul e prea greoi. Sectorul privat performează și trebuie să meargă mai departe, dar are această frână trasă.
  • Reformă și investiții. Anul trecut am avut încrederea investitorilor străini și tot anul ne-au finanțat la dobțnzile cele mai mici. Banii i-am investit. La finalul anului am avut cea mai mare creștere din UE. Nimeni nu ne-a dat această șansă. Am avut trei moțiuni simple în care am fost acuzat că voi distruge economia. Mi s-a spus că sunt virusul economiei, mi-au aruncat tot felul de etichete, dar în final am avut dreptate. Am pariat pe investiții pe oamenii onești din sectorul privat. 1,4 milioane de oameni au fost în șomaj tehnic șiniciunul nu a venit să se plângă. Am pariat pe ei și am reușit să scoatem economia. Tot cu ei mergem mai departe.
  • Termen pentru reforme: Finalul anului 2022. Tot trebuie să facem până la finalul anului 2022. Premiul e că vom avea o economie care va performa sustenabil 10 ani. Suntem în competiție cu țări care fac asta de ani de zile. Nu se mai poate cum eacum!
  • Imunitatea parlamentarilor. Și aici am promis că vom face ceva și vă promit căvom aduce în discuție în cadrul coaliției de guvernare, că trebuie să luăm o decizie. Imunitatea pentru declarațiile politice rămâne, dar imunitatea penală trebuie să o eliminăm.
  • Pensiile speciale: Amintrat în discuția aplicată. S-a format un grup de lucru în coaliție pentru reforma sistemului de pensii. Aici provocarea nu e doar să reașezăm acest lucru, pensiile speciale, avem o problemă pe termen mediu de sustenabilitate a sistemului de pensii. În 15 ani vom avea o presiune foarte mare pe sistemul de pensii, trebuie să pornim reforma azi. Nu doar reclacularea pensiilor. reforma înseamnă cum găsim resurse să putem plăti acele pensii. Anglia a făcut reforma pensiilor în 6 ani. Lucrez la ambele capete: numărul de pensionari și partea în care ai nevoie de oameni să contribuie.
  • Despre planurile de restructurare a companiilor: Reformă nu înseamnă să dai pe cineva afară. TAROM a primit bani de la buget pentru restructurare, dar a venit cu un plan de restructurare care arat că va fi pe viitor pe profit. Avem nevoie de acel plan credibil. Pe hârtie multe s-au restructurat, dar trebuie un plan credibil și-l susținem. Câteva companii vor trece acest filtru, dar vor fi de succes. TAROM va fi de succes. Nucred că vreun ministru va sta să se uite la un manager de companie să stea până la finele anului să primească subvenția de la stat și să nu facărestructurarea. Fără un plan de restructurare nimeni nu va primi mai mulți bani de la buget, vă garantez acest lucru.
  • Despre eventuala candidatură la șefia PNL. Aici, vedeți câte avem de vorbit de campania de vaccinare, reformă, guvernare Avemașa multe lucruri de făcut, toate trebuie făcute la timpul lor.PNL nici nu și-a ales ziua congresului. Cu siguranță voi candida la o funcție în PNL. (La ce poate să mai candideze un vicepreședinte?) La prim-vicepreședinte, de exemplu. Voi candida la o funcție la vârful PNL, pentru că experiența pe care am acumulat-o poate ajuta PNL să se dezvolte și să facă față provocărilor politice în următorii ani. Amo relație foarte bună de colaborare cu Ludovic Orban, discutăm pe proiecte de legi, pe tot ce avem, nu e niciun fel de probleme. Am lucrat foarte bine și în guvernul precedent.
  • Câte propuneri politice ați respinscă nu se puteau aplica? Câteva, câteva.