Florin Cîțu: Bugetul nu se face la coaliție, detaliile depind foarte mult de ministrul Finanțelor și de premier. Pe noi ne interesează să nu fie depășiți indicatorii macro deja agreați (VIDEO)

Publicat: 13 12. 2021, 12:36
Actualizat: 14 12. 2021, 16:16
Foto: Inquam Photos / George Călin

Detaliile proiectului de buget depind mai degrabă de premier și de ministrul Finanțelor, a precizat președintele PNL, Florin Cîțu, care a explicat că la nivelul coaliției se discută aspectele politice.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Florin Cîțu (PNL), despre elaborarea bugetului pe 2022: „Pe noi ne interesează să nu fie depășiți indicatorii macro deja agreați”

Întrebat dacă se va discuta luni în coaliție despre proiectul de buget pe 2022, președintele PNL a explicat: „Nu am discutat cu ministrul Finanțelor, așteptăm bugetul în coaliție și după aceea o să vedem care este calendarul propus de Guvern. Să știți că nu la coaliție se face bugetul, la coaliție vom discuta din punct de vedere politic, pe noi ne interesează să nu fie depășiți indicatorii macro deja agreați. Detaliile, așa cum vom construi bugetul, depind foarte mult de ministrul Finanțelor, de premier, acolo sunt prioritățile. Pe noi ne interesează să fie finanțate proiecte care au fost deja începute, ca programul de reformă să fie susținut, toate aceste lucruri”.

„Astăzi este prima discuție. Sunt sigur că există resurse și capacitate în Guvern pentru a finaliza bugetul. Noi suntem aici, știți foarte bine, până pe 23 decembrie. Dacă va fi nevoie, sunt sigur că Parlamentul lucrează și după 25 decembrie”, a adăugat liberalul.

Florin Cîțu a explicat că „deficitul bugetar de 5,84 este un deficit mare de cash pentru România”.

„Acum, trebuie să ne gândim la cum mă uit eu, mă uit ca economist, la ceea ce urmează și trebuie să ne uităm dacă vrem în continuare ca politica fiscală să fie stimulativă sau dacă vrem ca politica fiscală să devină neutră în aceste condiții. Dacă politica fiscală rămâne stimulativă în continuare, presiunea pe cost în economie, sau responsabilitatea trece la Banca Națională. Eh, aici depinde cum se fac prioritățile și cum dorește Guvernul să facă mixul între politica fiscală și politica monetară. Asta vă spun ca economist. Decizia bineînțeles că este la Guvern, cum vrea să prioritizeze. Un deficit de 5,84 înseamnă o sumă mare, vorbim de aproape 76 de miliarde de lei deficit, deci peste ceea ce luăm din economie, venituri și cheltuieli, 76 de miliarde de lei vor trebui să fie împrumutați din piață. Suma este mare. Eu zic că, dacă suntem atenți, orice poate să fie susținut”, a mai spus Florin Cîțu.