Prim-ministrul Florin Cîțu susține că în 10 ani de ziles-au îndreptat către sectorul Educației circa 60 de miliarde de euro și i-a întrebat pe români „dacă simt că acești bani s-au dus” către această zonă, context în care a subliniat nevoia unei analize clare care să arate în ce mod se fac cheltuielile. Premierul s-a arătat gata să aloce mai multe resurse pentru orice sector, însă a explicat că și-ar dori ca acestea să fie legate de rezultate. „Să facem și o analiză nu numai cantitativă, dar și calitativă, și apoi vom aloca mai multe resurse”, a subliniat demnitarul liberal.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă Guvernul încalcă legislația sau nu, în contextul în care Legea nr. 1 din ianuarie 2011 prevede alocări de 6% din PIB pentru sectorul Educației, premierul Florin Cîțu a explicat: „Nu, Guvernul alocă – și am alocat și anul trecut, și alocăm și anul acesta – resurse suplimentare în Educație. Discuțiile pe care le am cu toate sectoarele, nu cu acest sector, sunt foarte simple. Eu sunt gata să aloc resurse mai multe, dar aș vrea să începem să legăm aceste resurse de rezultate și aș vrea să văd în toate sectoarele, la toate bugetele pe care le alocăm, să facem și o analiză nu numai cantitativă, dar și calitativă, și apoi vom aloca mai multe resurse. Pentru că să știți că în aceste sectoare s-au alocat resurse anual foarte mari, am calculat cred că acum câțiva ani, acum doi ani de zile, în 10 ani de zile s-au dus către acest sector vreo 60 de miliarde de euro. Aș vrea să știu și eu pe ce s-au dus acești bani și dacă se văd, dacă românii simt că acești bani s-au dus în acest sector. Trebuie să facem o analiză clară a modului în care cheltuim acești bani și pe ce se duc acești bani”.
Întrebat dacă se ajunge la o alocare de 6% din PIB pentru sectorul Educației, având în vedere că pentru această zonă există mai multe surse de finanțare, inclusiv de la unitățile administrativ-teritoriale, prim-ministrul a precizat: „Nu, nu ajungem la 6% din PIB, dar suntem cu mai mult decât am cheltuit anul trecut, iar anul trecut a fost o sumă-record”.
Guvernul Cîțu a aprobat, în ședința de vineri, proiectul de bugetpentru anul 2021, care urmează să fie trimis către Parlament. La finalul reuniunii de cabinet, el a precizat printre altele și că deficitul bugetar nu poate fi majorat cu nicio sumă.