Florin Cîțu, avertisment privind deficitul bugetar și datoria publică: Putem intra în incapacitate de plată și ajunge la concedieri masive în sectorul bugetar și iar să avem reforme impuse de FMI (VIDEO)

Florin Cîțu, avertisment privind deficitul bugetar și datoria publică: Putem intra în incapacitate de plată și ajunge la concedieri masive în sectorul bugetar și iar să avem reforme impuse de FMI (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Senatorul Florin Cîțu, fost premier și fost președinte PNL, a avertizat că deficitul bugetar și datoria publică a României sunt în creștere alarmantă, fapt ce poate antrena chiar intrarea în incapacitate de plată și concedieri masive în sistemul public. Cîțu a mai spus că ne împrumutăm cu cele mai mari dobânzi din UE tocmai pentru că Guvernul Ciolacu nu prezintă credibilitate în ochii investitorilor străini.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Alex Vlădescu pe B1 TV.

Cîțu, despre împrumuturile pe care le face Guvernul Ciolacu

„Dacă ne uităm la estimările date, ce se întâmplă cu deficitul bugetar, noua țintă ar trebui să fie în jur de 240-250 de miliarde. Ca să facem o comparație, în 2021, în mijlocul pandemiei, au fost împrumutate doar 130 de miliarde de lei, deci vorbim de dublu aproape față de acea perioadă.

E clar că suntem pe o cale nesustenabilă din punct de vedere al finanțelor publice și de aceea și România e penalizată de investitorii internaționali cu dobânzile cele mai mari din UE. Când ne împrumutăm, plătim cele mai mari dobânzi din UE pentru că nu se vede de nicăieri nicio măsură care să reducă deficitul, din contră, vedem doar cheltuieli, creșterea deficitului și asta înseamnă împrumuturi din ce în ce mai mari.

La un moment dat există riscul să nu mai putem plăti și de aceea România plătește această dobândă mai mare că e o țară riscantă”, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu, despre datoria publică în creștere a României

Referindu-se apoi la datoria publică a României, fostul premier a afirmat: „Încă un record negativ. Ea nu a depășit 50% (din PIB) până în 2024. E primul an. Deci cu toate crizele prin care a trecut România, nu s-a depășit datoria publică. În 2024, depășim acest prag și depășirea pragului de 50% vine cu implicații și pentru politica fiscală. În Legea finanțelor publice spune clar că depășire pragului de 50% vine cu consecințe, printre ele înghețarea salariilor la nivelul lui 2024, a pensiilor etc. până vii cu măsuri care să arate că vei reduce deficitul bugetar și datoria publică”.

Senatorul PNL a punctat apoi că, din această cauză, sunt puse în pericol majorările de pensii și salarii de la anul, precum și sustenabilitatea tuturor finanțelor, „pentru că un deficit mare înseamnă că poate intrăm în incapacitate de plată și apoi putem ajunge la concedieri masive din sectorul bugetar și iar să avem reforme impuse de FMI și Banca Mondială. Deja Ciolacu a făcut un acord cu Banca Mondială și l-a luat gura pe dinainte. Ieri am și văzut pe surse acele taxe care apar în baza unui acord al Băncii Mondiale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:04 - Mulți români apelează la ChatGPT pentru a-i ajuta să gestioneze stările de anxietate și depresie. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:55 - Noua taxă care ar putea aduce alte scumpiri și concedieri. „Trebuie să scăpăm urgent de acest impozit” versus „Oamenii de afaceri se plâng de orice”
23:29 - Sorana de la ASIA, implicată într-un accident după ce un șofer a făcut infarct: „Știam cu toții că șansele de supraviețuire sunt mici”
23:25 - Noul trend care poate pune sănătatea copiilor în pericol. Experții avertizează: „Vor fi drame, vor fi rupturi de vieţi”
22:54 - Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, întâlnire de taină cu reprezentanții Otokar, înainte ca ministerul să semneze un contract de 4,26 miliarde de lei cu compania turcească
22:47 - Urșii în căutare de apă fac ravagii în Grădina Zoologică din Târgu Mureș. Au mâncat mai multe capre și o pasăre emu
22:20 - Ce s-a întâmplat cu prietenia dintre Karmen și Olga Barcari cât timp au fost plecate în „Asia Express”. „Ne-am cunoscut foarte bine”
22:14 - Ministrul Justiției, după noua decizie în Dosarul Mineriadei: „Ion Iliescu are anumite merite politice, poate există și erori, dar aceste lucruri trebuie analizate cu foarte mult discernământ și atenție” (VIDEO)
21:57 - Prețurile din piețe ar putea crește în următoarea perioadă. Cărui factor se datorează scumpirile
21:54 - Elena Lasconi: „Nicușor Dan își dorește să câștige sub orice formă. Faptul că folosește minciuna și manipularea pentru mine nu înseamnă nimic” / “Am prea multe detalii despre acea întâlnire, am și martori” (VIDEO)