Florin Cîțu a cerut dublarea numărului de paturi ATI pentru pacienții COVID: În câteva judeţe situaţia e îngrijorătoare / Premierul, acum o lună: „Succesul campaniei de vaccinare îl vedem în numărul mic de persoane infectate” (VIDEO)

Florin Cîțu a cerut dublarea numărului de paturi ATI pentru pacienții COVID: În câteva judeţe situaţia e îngrijorătoare / Premierul, acum o lună: „Succesul campaniei de vaccinare îl vedem în numărul mic de persoane infectate” (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Florin Cîțu a solicitat dublarea numărului de paturi la Terapie Intensivă, la nivel național, pentru pacienții COVID-19. Duminică, în cadrul unei videoconferințe cu mai mulți miniștri, prefecți și alte autorități, șeful Guvernului a admis că situația epidemiologică este una îngrijorătoare în câteva județe.

Florin Cîțu, despre paturile ATI pentru pacienții COVID

Cîțu a spus că deja sunt internați 600 de pacienți COVID la ATI.

„Ultima informare era ca număr de paturi disponibile 860. Aș vrea să revenim cât mai repede la 1.600 de paturi pentru secțiile ATI. Dacă e nevoie și de intervenția mea, îmi spuneți, dar știu că putem să ajungem la 1.600 de paturi. Aș vrea să-mi spuneți când și cum se va ajunge acolo, ca să nu fim luați pe nepregătite”, le-a spus Florin Cîțu participanților la videoconferință.

Acesta a admis apoi că situația epidemiologică e îngrijorătoare în câteva județe: „În ceea ce priveşte situaţia epidemiologică, ştiţi foarte bine că, din păcate, suntem pe o pantă ascendentă, avem câteva judeţe unde situaţia este deja îngrijorătoare şi incidenţa a sărit de 2 la mie. Bistriţa-Năsăud şi Ilfov sunt deja aproape, sunt peste, ajung chiar la 3 la mie”.

Numărul persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus de la debutul pandemiei a ajuns la 1.120.804. Dintre acestea, 1.065.710 au fost declarate vindecate. În schimb, 34.990 dintre pacienții COVID au decedat. În ultima zi, 2.255 de persoane au fost diagnosticate și 29 de bolnavi au murit, după cum arată cele mai recente date oficiale.

Vineri, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că România ar putea ajunge chiar și la 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi: „Eu pot spune că este posibil, o să vedem. Avem de aceasta dată, totuși, un procent de persoane vaccinate și un procent de persoane trecute prin boală, avem 31% de vaccinați și mai avem cel puțin 15-20% care au trecut prin boală”.

Declarațiile lui Cîțu vin în contextul în care România a ajuns să înregistreze chiar și peste 2.500 de infectări cu coronavirus pe zi. Asta în timp ce campania de imunizare e în picaj – nici 4.600 de persoane nu s-au vaccinat în ultimele 24 de ore.

Specialiștii pun eșecul campaniei de vaccinare și pe seama declarațiilor premierului, aflat în plină cursă pentru șefia PNL, care a susținut că România a depășit pandemia și că nici vorbă să se revină la restricții. Relaxarea bruscă și timpurie a restricțiilor, au mai explicat specialiștii, i-au descurajat pe oameni să se mai vaccineze.

Întrebat, la finele lunii august, dacă se pune problema introducerii de noi restricţii, prim-ministrul a răspuns: „Niciodată”.
„Am trecut prin pandemie anul trecut fără vaccin. Şi totuşi… mersul la mall a fost deschis, deşi au fost închise foarte multe dintre magazine. Vreau să iau experienţa de anul trecut şi să o combinăm cu ce avem azi – vaccin, avem o soluţie şi vom vedea care sunt cele mai bune variante”, a mai spus atunci premierul.

Iar acum o lună, Cîțu afirma că „succesul unei campanii de vaccinare îl vedem în numărul mic de persoane infectate”. Vineri, 10 septembrie, România a înregistrat peste 2.500 de contaminări.

„Eu sunt bucuros că românii să bucură de facilitățile turistice din România”, mai afirma Florin Cîțu, la acea vreme.

Toată vara nu a fost luate măsuri pentru pregătirea spitalelor, deși se știa că valul 4 al pandemiei va veni în toamnă, și nici pentru buna desfășurare a noului an școlar, care începe chiar luni. Între timp, însă, s-au organizat festivaluri cu zeci de mii de participanți, la care mai nimeni nu a purtat masca de protecție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`