Florin Cîțu a anunțat măsurile de relaxare: Masca nu mai e obligatorie în spațiile deschise neaglomerate, se elimină restricția de circulație pe timpul nopții. Program de funcționare pentru baruri, terase – 05.00 – 24.00 (VIDEO)

Publicat: 14 05. 2021, 21:40
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri seară, că Guvernula adoptat Hotărârea privind măsurile de relaxare ce vor intra în vigoare începând cu data de 15 mai.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis, tot vineri, Hotărârea cu numărul 29 ce prevede măsurile de relaxare pe care le propune a fi implementate din 1 iunie, 1 iulie și 1 august, în măsura în care sunt respectate țintele de vaccinare asumate pentru aceste perioade. Hotărârea poate fi consultată AICI.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarațiile premierului Florin Cîțu:

  • „Am ajuns și în acest moment. Lumea spunea că sunt optimist că am zis de revenirea la normalitate la 1 iunie. O facem mai devreme. Am adoptat Hotăârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă
  • Se propun o serie de măsuri începând cu 15 mai. Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate. Se aplică regula în continuare în piețe, târguri spații comerciale locul de muncă mijloacele de transport
  • Se elimină restricția de circulație pe timpul nopții, se elimină restricția privind funcționarea operatorilor economici până la ora 21.00
  • Se stabilește programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, al teraselor în intervalul 05.00- 24.00.
  • Se creează posibilitatea ca în spațiile deschise competițiile sportive să se poată desfășura cu participarea spectatorilor în maxim 25% din capacitate. Ei trebuie să aibă schema de vaccinare completă cu minim 10 zile înainte și test COVID negativ.
  • Concertele, permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu purtarea măștii. Persoanele trebuie să fie vaccinate complet, rezultat negativ PCR sau rapid antigen nu mai vechi de 24 de ore.
  • Organizarea spectacolelul de tip driving sunt permise doar dacă ocupanții unei mașini sunt membrii ai aceleași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane.
  • Organizarea în aer liber a spectacolelor, concertelor sau a altor evenimente sunt permise doar cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea 2 m pătrați pe persoană și cu folosirea măștii. Participarea e permisă celor care au cel puțin zece zile de la finalizarea schemei de vaccinare. Pot veni cei care au test PCR sau rapid negativ nu mai vechi de 24 de ore.
  • Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți cu un număr de participanți cu maxim 50 de persoane în interior și maxim 200 persoane în exterior cu asigurarea a 2 m pătrați de fiecare persoană, cu respectarea normelor, dacă incidența cumulată din localitate, în ultimele 14 zile, e mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.
  • Se permite activitatea în spații închise ale sălilor de sport cu capacitatea de maxim 50%. Valabil tot în localitățile în care incidența în ultimele 14 zile e de maxim 3 la mie. Trebuie asigurată o suprafață minimă de 7 m pătrați de persoană.
  • Acestea sunt măsuri pe care le luăm pânî la 1 iunie. La 1 iunie, unele dintre ele vor fi relaxate de exemplu în ce privește numărul de spectatori