Florin Cîţu: 4.000 de companii au primit deja bani prin IMM Invest. Estimez un număr total de 40.000 / Termenul de sistare a popririlor şi executărilor silite, prelungit până în 25 octombrie

Publicat: 12 06. 2020, 09:23
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a declarat că 4.000 de companii au primit deja bani prin IMM Invest și se așteaptă ca, în total, 40.000 să aibă acces la credite prin acest program. Liberalul a mai afirmat că termenul de sistare a popririlor şi executărilor silite va fi prelungit până pe 25 octombrie. Anunțul vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul pregătește mai multe scheme de ajutor pentru firmele care au fost afectate de criza generată de coronavirus. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va beneficia de fonduri europene considerabile pentru a putea depăși această situație specială.

Ministrul Finanțelor: 4.000 de companii au primit deja banii prin programul IMM Invest. Numărul total ar putea ajunge la 40.000

Florin Cîţu a anunțat că numărul companiilor care beneficiază de programul IMM Invest a ajuns la 4.000 și se așteaptă ca acesta să crească la 10.000, până la începutul săptămânii viitoare.

„Acum două zile, IMM Invest a ajuns la 4.000 de companii care au primit bani. Vorbim deja de un plafon care se duce spre 4 miliarde. Deja începe să accelereze și estimez că, la începutul săptămânii viitoare, vom avea 10.000 de firme. Spre comparaţie, anul trecut erau 25.000 de IMM-uri cu credite”, a declarat Florin Cîţu, joi seara, la Digi24.

Cîțu mai estimează că, în total, 40.000 de companii vor avea acces la credite, prin această platformă.

IMM Invest este un program lansat de Guvern, ce permite întreprinderilor mici și mijlocii să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau investiții, prin accesarea unor credite garantate de stat.

Florin Cîţu a anunțat prelungirea termenului de sistare a popririlor şi executărilor silite până pe 25 octombrie

Tot joi, ministrul Finanțelor a anunțat prelungirea până la 25 octombrie a termenului de sistare a popririlor şi executărilor silite.

Acestea au fost oprite temporar ca măsură de sprijin pentru firme, în contextul în care și ele au fost afectate de epidemia de coronavirus,

„Sunt măsuri de relaxare în continuare. Am să prelungesc câteva dintre măsurile pe care le aveam până la 25 iunie. În ceea ce priveşte popririle, executările silite pentru companii și persoane fizice, vom merge cu ele până în 25 octombrie şi, în acelaşi timp, şi cu impozitul specific pentru a ajuta şi industria HoReCa. Acestea sunt lucruri pe care le vom prelungi până la 25 octombrie”, a mai explicat Florin Cîțu.

Ludovic Orban: Guvernul pregătește scheme de ajutor pentru firmele afectate de criza coronavirusului

Premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul pregătește mai multe scheme de ajutor, pe lângă IMM Invest, pentru firmele ce au fost afectate de epidemia de coronavirus.

„Suntem în curs de elaborare a programului de relansare economică în perioada post-COVID-19, care are mai mulți piloni. (…) Obiectivul meu e ca, în maxim 5 ani, România să depășească Produsul Intern Brut pe cap de locuitor mediu la nivel european și, evident, venitul mediu pe care-l înregistrează cetățenii la nivel european”, a declarat, joi, șeful Guvernului.

Tot atunci, Orban a acuzat Guvernele PSD anterioare că au ignorat investițiile și au creat grave dezechilibre în economie, prin creșterea artificială a unor categorii de venituri, a cererii și a consumului.

Klaus Iohannis: România va beneficia de fonduri europene considerabile

La rândul său, președintele Klaus Iohannis le-a transmis întreprinzătorilor că înțelege perfect situația critică în care se află din cauza declanșării crizei COVID-19.

Acesta a ținut să-i laude pentru că au găsit forța de a se adapta situației speciale și i-a îndemnat să continue dialogul cu Guvernul, pentru a găsi împreună soluții.

Șeful statului a pus accent pe investiții și protejarea locurilor de muncă și a susținut că România va beneficia de considerabile fonduri europene. Totuși, pentru a primi banii, autoritățile trebuie să pregătească proiectele cu seriozitate.