Florin Barbu, discuții cu fermierii și procesatorii: E prima dată când Ministerul Agriculturii are buget de 2% din PIB / UE are obligația să suplimenteze sumele acordate pentru subvenții în agricultură

Florin Barbu, discuții cu fermierii și procesatorii: E prima dată când Ministerul Agriculturii are buget de 2% din PIB / UE are obligația să suplimenteze sumele acordate pentru subvenții în agricultură
Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii, a vorbit, luni, cu peste 70 de fermieri și procesatori în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș. Într-o discuție care a durat trei ore, aceștia i-au prezentat 13 revendicări, iar Barbu a vorbit despre bugetul ministerului și a detaliat proiectele deja implementate și cele care urmează în sprijinul lor.

Revendicările fermierilor și procesatorilor

Fermierii și procesatorii au cerut, printre altele, interzicerea imediată a tranzitului şi a importurilor de cereale și alte produse agroalimentare din Ucraina, acordarea de subvenţii egale cu celelalte state din UE şi compensarea pierderilor suferite anul trecut din cauza importurilor necontrolate din Ucraina.

Barbu: Bugetul Ministerului Agriculturii e pentru prima dată de 2% din PIB

La rândul său, Florin Barbu a vorbit despre banii alocați în acest an agriculturii: „Bugetul Ministerului Agriculturii este pentru prima dată când are 2% din PIB-ul României. Am prins o sumă de 100 euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022. La rectificarea bugetară vrem să venim cu rectificare, în funcție de bugetul pe care îl are Ministerul de Finanțe, cu încă 100 euro pe hectar pentru culturile de primăvară”.

De asemenea, el a mai susținut că „Uniunea Europeană are obligația să suplimenteze sumele acordate pentru subvenții în agricultură”, informează Gândul.

Credite cu dobânzi avantajoase pentru fermieri

Barbu a mai declarat că vor fi pregătite două Ordonanţe de Urgenţă în baza cărora fermierii români vor putea accesa două tipuri de credite cu dobânzi avantajoase:

„Vorbim de creditul fermierului, unde dobânda este de 1,95% şi ROBOR-ul este achitat de către Ministerul Agriculturii pe o perioadă de 5 ani. Acest credit al fermierului se încadrează în decizia privind prelungirea cadrului Ucraina. Doi – va fi creditul agricol în România, are o valoare de 10 milioane de euro pentru investiţii în ferme, cu 2% marjă fixă plus ROBOR, inclusiv pentru achiziţionarea de terenuri. Şi 50% din acest credit, rambursarea creditelor neperformante pe care fermierii români le-au luat de la anumite IFN-uri sau instituţii nebancare din România”.

La rândul său, deputata Dumitrița Gliga a enumerat noile măsuri de sprijin pentru fermieri, urmând să fie adoptate și altele:

  • Se acordă 100 euro/ha pentru culturile din sectorul vegetal înființate în toamna anului 2022, compensare pentru pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. Condițiile și termenele până la care fermierii pot face solicitările au fost deja publicate;
  • Echivalarea permisului auto categoriile B și B1 pentru conducerea tractoarelor;
  • Se exceptează de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică vehiculele autopropulsate cu viteză maximă de 25 de kilometri pe oră;
  • ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere va fi făcut de RAR chiar la sediul firmelor, cu laboratoare mobile.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`