Financial Times: Românii decid duminică soarta preşedintelui. Referendumul, un test al democraţiei într-una din cele mai noi şi sărace state membre ale UE
Preşedintele României se luptă duminică pentru viitorul său politic într-un referendum de demitere văzut în mod general ca un test al democraţiei într-una din cele mai noi şi sărace state membre ale Uniunii Europene, scriu jurnaliştii de la Financial Times.
Cei mai mulţi alegători par să voteze pentru înlăturarea lui Traian Băsescu, preşedintele ţării din 2004, în urma unei lupte pentru putere cu o coaliţie nou instalată care a stârnit îngrijorări la nivel internaţional cu privire la respectarea statului de drept.
Însă întrebarea esenţială rămâne dacă vor fi întrunite cele 50% plus unu de procente necesare pentru ca referendumul să fie validat, având în vedere perioada de vacanţe şi temperaturile de până la 39 de grade înregistrate în Bucureşti şi în sudul ţării.
Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament luna trecută, fiind acuzat de depăşirea prerogativelor prezidenţiale prin intervenţia sa mult prea activă în politica economică, mai scriu jurnaliştii de la Financial Times.
În timp ce preşedintele de centru-dreapta este tot mai nepopular, numeroşi români văd referendumul ca un rezultat al confruntării politice dintre două clanuri, după ce noul guvern de stânga, condus de premierul Victor Ponta, a preluat puterea în luna mai.
Dacă va fii demis, Traian Băsescu va deveni cel mai nou lider european care ar cădea victimă populaţiei nemulţumite de măsurile de austeritate. România a adoptat printre din cele mai drastice reduceri bugetare din Europa, după ce şi-a asigurat un ajutor de salvare în valoare de 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE în 2009.
Traian Băsescu și-a îndemnat susținătorii să boicoteze votul pe motiv că ar fi ilegitim, pentru a menține nivelul alegătorilor la sub 50%, însă această strategie riscă să atragă o majoritatea negativă împotriva sa.
Demiterea sa ar ridica întrebări asupra angajamentelor în ceea ce priveşte democrația și disciplina fiscală, într-o regiune în curs de dezvoltare în Europa centrală şi de sud-est. Criza politică din România vine pe fondul tensiunilor din Serbia, unde preşedintele pro-occidental Boris Tadic şi coaliţia sa aflată la guvernare au fost înlocuiţi în urma alegerilor din luna mai de un preşedinte şi un premier cu „trecuturi naţionaliste”, mai scrie Financial Times.
Uniunea Europeană și Statele Unite au cerut coaliției conduse de Victor Ponta să respecte constituția și statul de drept și au invocat nereguli în desfășurarea votului din Parlament de luna trecută, care a dus la suspendarea președintelui Traian Băsescu.