Populismul și extremismul prind avânt și în România, capitalele europene fiind îngrijorate de ascensiunea în țara noastră a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), notează Financial Times, într-un articol citat de Rador și G4Media.
FT susține că AUR a promovat tot felul de dezinformări și minciuni și a dat exemplu mesajul lui George Simion, liderul formațiunii, potrivit căruia Guvernul ar fi finanțat evacuarea a 3.000 de ucraineni din Israel și nu a făcut nimic pentru românii surprinși în acel război. În fapt, doar câteva sute de ucraineni au fost evacuați și ei și-au plătit singuri transportul.
Ascensiunea AUR stârnește îngrijorare în capitalele europene, temerea fiind că acest partid, la fel ca altele extremiste din Europa, vor măcina și mai mult coeziunea UE și va pune în pericol ajutorul dat Ucrainei, țară care doar se apără pentru a-și păstra poporul și integritatea teritorială în fața invadatorilor ruși.
Prin minciuni și dezinformări, AUR a ajuns deja la aproape 20% în sondaje, iar Simion e al treilea în preferințele alegătorilor pentru alegerile prezidențiale, după Mircea Geoană și Marcel Ciolacu.
Eșecurile marii coaliții de guvernământ PSD – PNL au dus la un climat de nemulțumiri, de care AUR a profitat.
„Așa cum s-a întâmplat mai devreme în Germania și în Austria, marea coaliție a provocat un crescând extremism”, a declarat Costin Ciobanu, cercetător la Universitatea din Londra.
Un prim semnal al prizei pe care AUR o are cu adevărat la alegători va fi dat la alegerile europarlamentare din iunie anul viitor. Dacă rezultatul formațiunii va fi bun, s-ar putea ca partidele de centru să colaboreze mai strâns ca să-și asigure mai multe voturi la parlamentare și prezidențiale.
Financial Times mai remarcă faptul că AUR, la fel ca alte partide naționaliste din Europa, pretinde că țara sa e jefuită de UE. Asta deși Uniunea oferă fonduri de miliarde României.
George Simion mai pretinde că România este exploatată de Occident și deplânge faptul că orice voci ale Opoziției sunt „automat calificate drept putiniste”.
Deși lui Simion i s-a interzis intrarea în Republica Moldova și în Ucraina pe motiv de colaborare cu serviciile rusești, Claudiu Târziu, un alt lider al formațiunii, susține că AUR nu face jocurile Rusiei, iar Simion a devenit persona non grata la Chișinău și la Kiev din cauza iredentismului vizând reunirea tuturor vorbitorilor de limbă română într-o ‘Românie Mare’.
„Românii au avut de suferit atât de pe urma ucrainenilor, cât și de pe urma rușilor, astfel încât niciunii dintre ei nu ne plac prea mult”, a declarat Târziu, pentru FT.
Sursa citată mai scrie că AUR a renunțat la o serie de remarci antimaghiare, deoarece are câteva opinii asemănătoare cu liderul ungar Viktor Orban, văzut de mulți drept calul troian al lui Vladimir Putin în UE și NATO. Orban e plăcut de AUR deoarece are același discurs anti-european și anti-LGBT.
„Avem aceleași opinii precum cele ale lui Viktor Orbán, ale Georgiei Meloni (premierul italian), ale lui Santiago Abascal (liderul partidului Vox de extemă-dreaptă, din Spania) sau cu cele ale oricăror lideri conservatori cu privire la familie, suveranitate, credință, tradiții și libertăți”, a mai declarat Claudiu Târziu.
În România, UDMR, partidul care reprezintă comunitatea maghiară, a pledat pentru un cordon de protecție în jurul partidului AUR, care ar face ca alte partide să refuze intrarea la guvernare alături de AUR.
„Acest patid s-a născut din ura antimaghiară și continuă să se alimenteze din ea. AUR reiterează niște prinicipii neliberale numai ca să-și mascheze extremismul și șovinismul”, a declarat purtătorul de cuvânt al UDMR, Botond Csoma.
În finalul articolului, Financial Times susține că motivul pentru care alegătorii sunt atrași de AUR este că e o formațiune nouă. „De 30 de ani, banii sunt învârtiți de aceiași oameni. Cel puțin, AUR e ceva nou”, a spus Cezar, un tânăr de 30 de ani.