Fermierii francezi protestatari distrug TIR-urile cu alimente venite din afara țării. Un cuplu de șoferi români a rămas fără 10 tone de carne. Reacția MAE

Publicat: 29 01. 2024, 10:03
Actualizat: 02 02. 2024, 09:28
Foto: Hepta - Alexey Vitvitsky

Fermierii francezi sunt tot mai nervoși și au ajuns să vandalizeze camioanele cu alimente venite din afara țării. Au pățit asta și doi șoferi de TIR români, care au pierdut astfel 10 tone de carne de pui, produse românești care mergeau la export. Situația a determinat transportatorii să suspende cursele în zonele afectate de proteste.

Între timp, Ministerul român de Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Franța, căci fermierii pregătesc un mare protest chiar luni după-amiază, iar intrările în Paris ar putea fi blocate, la fel și alte zone din țară.

Fermierii francezi distrug produsele românești aflate la export

Zeci de șoferi de TIR din mai multe țări, precum România, Spania, Italia sau Polonia, care transportau alimente, au fost opriți în mijlocul mitingurilor și le-a fost distrusă marfa de către fermierii francezi. Asta au pățit și șoferii de TIR Romina și Nicolae Badea, un cuplu din Vâlcea, care au rămas fără zece tone de carne de pui. Ei au fost opriți de protestatari în drum spre Avignon.

„Au venit la noi protestatarii, au blocat strada. Ne-au cerut documentele pe marfă, s-au uitat în spate, au deschis ușile fără permisiune, au rupt sigiliul. În momentul în care am ajuns la vreo 4-5 km de următorul sens giratoriu era coloană de camioane. A venit la noi o mașină de teren cu doi băieți în ea. Ne-au scos din coloană, ne-au spus să-i urmăm. Foarte multe tractoare, erau două mașini de jandarmerie acolo, dăduseră foc la paleții care îi descărcaseră înaintea noastră, pentru că erau acolo jos ambalaje de bulion, de legume congelate”, a povestit Nicolae Badea, potrivit Digi24.

Între timp, a povestit Romina Badea, „unul din protestatari a venit și s-a urcat cu piciorul pe scara de la camion pe partea mea, pe partea stângă”.

Reacția MAE în cazul șoferilor de TIR români care au fost lăsați fără marfă de fermierii francezi

Reprezentanții Ministerului de Externe au transmis că discută cu firma transportatoare și cu autoritățile franceze.

„Reprezentanții Ambasadei și Consulatelor au contactat autoritățile de Poliție Locală, Direcția de Securitate Publică Drome. De asemenea, a fost solicitată efectuarea demersurilor specifice precum și transmiterea documentelor necesare societății române pentru soluționarea procedurilor administrative în raport cu asiguratorul”, a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt MAE, pentru Digi24.

Între timp, marii transportatori au decis să amâne mai multe curse.

„Aveam o cursă pentru Franța și momentan au suspendat-o, pentru că sunt autostrăzile blocate. Am vazut cazuri în care au distrus pur și simplu camioanele, le-au răsturnat în mijlocul autostrăzii. Nu se riscă doar marfa, se riscă camionul și viața șoferului”, a susținut Cosmin Vicențiu, șofer de TIR, transport Italia-Franța.

Potrivit sursei citate, Franța este pe ruta a 40% din mișcarea mărfurilor la nivel european.